TOP 09 si připomněla výročí konce druhé světové války

8. 5. 2018

Poslanci, senátoři i krajští politici TOP 09 si dnes u památníku obětem druhé světové války v Praze 6 připomněli konec největšího válečného konfliktu v historii. Společně položili květiny a uctili tak památku padlých hrdinů. Pietního aktu se zúčastnil předseda strany Jiří Pospíšil, poslankyně a 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a také senátoři Jiří Růžička a Tomáš Czernin. Pražskou TOP 09 reprezentoval její místopředseda Michal Hroza.

„Připomínat si takto významné historické dny, mezi které 8. květen 1945 nepochybně patří, považuji za nesmírně důležité. Nejen proto, abychom v úctě a respektu vzpomenuli na oběti druhé světové války, ale také proto, abychom se z historie a z naší minulosti pokusili poučit. Jen tak máme šanci, že se to špatné z ní nebude opakovat,“ řekl předseda strany Jiří Pospíšil.

Místopředseda pražské TOP 09 Michal Hroza k tomu dodal:  „Je zarážející, že komunistický režim, který tak rád využíval pražského povstání pro svou vlastní propagandu, obětem povstání velkou pozornost nevěnoval. Jejich skutečný počet známe díky péči Vojenského historického ústavu až v posledních letech a je výrazně vyšší než se dlouhá desetiletí soudilo. O památku na ně je potřeba pečovat především.“

Začátek května je ve znamení akcí souvisejících s koncem druhé světové války. Už v sobotu poslanci a členové pražské TOP 09 položili květiny u příležitosti Květnového povstání před budovou Českého rozhlasu. Vzpomínková akce se během víkendu konala i v Plzni, kde si předseda TOP 09 Jiří Pospíšil spolu s dalšími účastníky připomněl osvobození americkou armádou.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme