TOP 09 Praha 5 připravila unikátní vzpomínku na Havla

30. 9. 2018

Promítání dosud nezveřejněných záběrů z časosběrného dokumentu o posledních letech života Václava Havla a jazzový koncert. Tak vypadala ojedinělá vzpomínka na prvního polistopadového prezidenta, kterou pořádala TOP 09 na Praze 5. Setkání se konalo symbolicky na Den české státnosti a pár dní před nedožitými 82. narozeninami Václava Havla.

„Odkazem Václava Havla je podle mě především odpovědnost politika k občanům, jejichž zájmy hájí. Když se rozhoduji, co v Praze 5 postavíme nebo uděláme, vždycky se řídím potřebami obyvatel naší městské části. I proto je za námi vidět kus práce, který jsme pro občany udělali,“ uvedl Pavel Richter, starosta Prahy 5 a lídr kandidátky ve volbách do zastupitelstva.

Na vzpomínkovém setkání měli lidé ojedinělou možnost vidět dosud nepublikované záběry z připravovaného dokumentu režiséra Petra Jančárka. Jeho snímek zachycuje poslední tři roky Václava Havla.

„Umíme zajistit, aby byl život na Pětce pro naše občany bohatší. Třeba i co se týče kulturních akcí. Jsem proto moc ráda, že měli obyvatelé Prahy 5, kteří na akci TOP 09 zavítali, možnost vidět části dokumentu, které ještě nikdo neviděl a užít si tak nevšední kulturní zážitek,“ říká zastupitelka Prahy 5 a dvojka kandidátky TOP 09 Nadežda Priečinská.

TOP 09 na Praze 5 stojí dlouhodobě za hodnotami Václava Havla. „Havel přivedl naši zemi mezi vyspělé státy Evropy. Nechtěl, aby se zapomínalo, jak vypadal náš život a země, když jsme patřili na Východ. Proto jsme v srpnu nechali na náměstí Kinských trvale umístit torzo tanku umělce Davida Černého. Je to trvalá připomínka srpna 1968. Tehdy nešlo o ‚bratrskou pomoc', ale o zákeřný útok, při kterém umírali lidé po celé zemi,“ uvedl starosta Pavel Richter (TOP 09).

Akci podpořil také Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09 a bývalý kancléř prezidenta Václava Havla. „Bůh byl k Václavu Havlovi milosrdný, když si ho vzal k sobě. Kdyby viděl, co se dnes děje, bylo by mu velmi smutno,“ říká Karel Schwarzenberg ve videopozdravu, který bude uveřejněn na Facebooku TOP 09 Praha 5 v předvečer nedožitých Havlových narozenin 4.10.2018.

Petr Kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme