TOP 09 Praha 15: Rozhodující je pro nás programová shoda

17. 10. 2018

Zastupitelé koalice TOP 09 a Naše 15 s podporou STAN se na základě výsledků komunálních voleb konaných počátkem října 2018 rozhodli pro uzavření koalice s ANO a ODS. V prohlášení uvádějí argumenty svého rozhodnutí

Je třeba zdůraznit, že rozhodnutí o koalicích jsou vždy kompromisem a často také volbou mezi dvěma složitými řešeními, z nichž se vybírá to méně složité. To platí i o rozhodnutí uzavřít tuto koalici, při němž každý ze zastupitelů zvolených za TOP 09 a Naši 15 s podporou STAN velmi pečlivě zvažoval jednotlivé možné varianty a musel přistoupit na určitý kompromis. Dovolte nám seznámit vás s argumenty, které nás přesvědčily o tom, že sestavení výše zmíněné koalice je za daných podmínek tím nejlepším pro MČ Praha 15.

Rozhodujícím argumentem je pro nás programová shoda. Tu jsme s kolegy z ODS i ANO nalezli velmi snadno a bez výraznějších problémů a ústupků se nám podařilo do koaliční smlouvy prosadit celý náš volební program. Naopak vůči subjektu Patnáctka náš domov jsme obtížně nalézali shodu například v oblasti územního rozvoje a přístupu k rozvojovým projektům bydlení a služeb, kde Patnáctka náš domov vyznává apriorní odmítání většiny záměrů, zatímco my se domníváme, že umírněná výstavba je pro Prahu prospěšná a je třeba s developery jednat o tom, aby přinášela užitek nejen jim, ale zejména občanům žijícím v daných lokalitách.

Vedle programových rozdílů je dalším argumentem pro naše rozhodnutí také zkušenost s dosavadním jednáním klíčových zástupců jednotlivých uskupení. Spolehlivost, serióznost a dodržování nepsaných dohod je na základě našich zkušenosti z předchozího období 2014-18 jednoznačně na straně kolegů z ODS a ANO. Dohodnutá koalice je dle našeho přesvědčení koalicí konstruktivního řešení, férové komunikace, schopnosti nalézat konsensy a kompromisy a ty pak dodržovat.

Třetím důvodem našeho rozhodnutí je chování jednotlivých uskupení během kampaně před posledními komunálními volbami. V rámci kampaně jsme byli ze strany uskupení Patnáctka náš domov kritizováni za spojení Naše 15 v názvu naší kandidátky. Občanské sdružení (nyní spolek) Naše 15, které spolu s TOP 09 a STAN kandidátku sestavovalo, přitom bylo založeno již v roce 2013, tedy před vznikem uskupení Patnáctka náš domov, a těžko tedy můžeme toto sdružení nařknout z účelového jednání. Je celkově pochybné činit si nárok na výhradní užití číslovky 15 v případě voleb do zastupitelstva MČ Praha 15. Kromě tohose kandidátka Patnáctka náš domov sice formálně tváří jako sdružení Zelených, Pirátů, KDU-ČSL a nezávislých, reálně v ní však výrazně dominují Zelení a zejména spojení s Piráty je naprosto formální, účelové a zavádějící.

Proti těmto argumentům stály v našich úvahách hlavně vnější okolnosti, tedy působení hnutí ANO na celostátní úrovni, v některých krajích velkých městech atd., tedy záležitosti, které většině voličů TOP 09 či STAN není třeba zdůrazňovat. Jsme však naprosto přesvědčeni, že dohodnuté řešení je v podmínkách naší městské části nejlepším možným a že je především ku prospěchu budoucího rozvoje MČ Praha 15. Věříme, že toto naše přesvědčení sdílíte.

TOP 09 Praha 15