Tomáš Hudeček: Nikoli boj s lobbisty, jen se chtějí vrátit estébáci

30. 9. 2014

S blížícími se volbami politici přitvrzují. Výjimkou není ani pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). K dosavadnímu boji s kmotry přidává v narážce na hnutí ANO nutnost postavit se bývalým spolupracovníkům Státní bezpečnosti. A vrací úder kandidátovi ČSSD na primátora Miloslavu Ludvíkovi, podle něhož chce být současné vedení města vstřícnější k developerům. Hudeček ujišťuje, že s Opencard už nebudou mít Pražané problémy. Vyřešeny jsou podle něj i spory kolem tunelu Blanka.

Praha

* E15: Letos se v Praze utká rekordních jedenatřicet stran a hnutí, povolební situace bude zřejmě nepřehledná. Odhadnete, z kolika subjektů by se nová rada mohla skládat?

Když se na ty nové strany podíváte podrobněji, zjistíte, že většina z nich vznikla rozpadem ODS. Všichni, kteří z ní odešli, mají tendenci zakládat něco nového a pravděpodobně se držet svých dřívějších koryt. S takovými partajemi nelze koalici vytvořit. Alespoň z mého pohledu. To platí i o komunistech.

* E15: Předpokládám, že za největšího konkurenta považuje ANO Andreje Babiše, i ČSSD to vidí podobně. S tímto hnutím byste si dovedl představit spolupráci?

Ať už na celorepublikové nebo na pražské úrovni představuje ANO stranu vůdcovského typu založenou na bývalých spolupracovnících komunistické Státní bezpečnosti. Podobnému nebezpečí je třeba se aktivně postavit.

* E15: Jak si to v praxi představujete?

Mým závěrečným předvolebním heslem je: Kmotři, estébáci, komunisti, fízlové, nedáme vám Prahu. Jsem přesvědčený, že pražský volič není politickým nováčkem. Zatímco v životě každého z nás trvá nějaký projekt řádově měsíce i déle, u správy města, kde se protínají miliony různých zájmů ať už občanů, institucí či firem, nelze dělat věci na počkání. Věřím tedy, že lidé rozeznají zdravému rozumu odporující slogany ANO, které se snaží vytvořit dojem, že všechno lze zvládnout do zítřka. A že to tak prostě bude, protože velký vůdce vše zařídí. Kdo má elementární znalosti z historie, tak snad chápe, o co tu jde.

* E15: Podle některých průzkumů by v Praze babišovci vyhráli se ziskem dvaceti procent hlasů před TOP 09 s asi patnácti procenty. Dal byste přednost spolupráci s ANO, nebo odchodu do opozičních lavic?

Předvolební průzkumy nepovažuji za relevantní. Na mně teď je, abych v kampani odvedl maximum. Všechna další kdyby nechám po volbách.

* E15: Takže nějakou shodu s kandidátkou na primátorku Adrianou Krnáčovou vylučujete.

Že bychom se na něčem mohli shodnout, vypadá v tuto chvíli velmi nepravděpodobně.

* E15: Už jsou to poněkud obehraná témata, ale co boj se zákulisními lobbisty a obecně s korupcí, který Krnáčová slibuje?

Z vystupování ANO je zřejmé, že je absolutně mimo realitu. Po roce 2010, kdy z radnice zmizeli kmotři a firmám Romana Janouška byly vypovězeny zakázky, kdy se podařilo zamezit únikům z IT kontraktů, kdy jsou všechny smlouvy nad sto tisíc korun na internetu, je snaha vyvolávat podobné strašáky směšná. Obávám se, že pod pokličkou boje s lobbisty a korupcí hrozí návrat dřívějšího systému, tentokrát v čele s někdejšími exponenty komunistického režimu.

* E15: TOP 09 vládne v Praze zhruba rok a půl s tichou podporou sociální demokracie. Jak toto období hodnotíte?

Nebyl to sňatek z rozumu, ale z donucení. Jinak by město nemohlo fungovat. Objevila se obrovská spousta rozporů, i v oblasti územního plánování. Například jsem se snažil o to, aby Praha dala investorům jasná pravidla. Zatímco tlaky různých lobbistů přes TOP 09 neprocházely, u ČSSD to fungovalo opačně.

* E15: Jednička na kandidátce socialistů Miloslav Ludvík ale vytýká TOP 09 právě to, že chce město více otevřít developerům.

I rčení o zloději, který křičí, chyťte zloděje, mi v tomto případě připadá málo trefné. Pan Ludvík je v zastupitelstvu od roku 2002 a hlasoval pro naprostou většinu změn územního plánu, které byly předkládány v éře Pavla Béma. Ostatně hlasitě podporuje i současnou snahu o změnu plánu v Benicích, za niž stojí developer Sebastian Pawlowski. Současné plánování a rozvoj města jsou svázány jasnými pravidly. Od začátku října začne poprvé platit výšková regulace zástavby, která v Praze dosud nebyla. A od stejného data si město bude moci v jakémkoli rozvojovém území stanovit, kde bude zeleň. I to je novinka. Takovýchto koncepčních změn, které nás přibližují západním metropolím, je mnohem více.

* E15: Co kauza bytové výstavby na Vidouli, kterou podporovala petice se zfalšovanými podpisy občanů? ČSSD vám vytýká, že nepostupujete razantně.

Asi zapomíná na to, že přede dvěma roky jsem na hlasování zastupitelstva tento developerský záměr shodil ze stolu. Teď je tady nový a v pořadí už osmý pokus výstavbu na Vidouli prosadit. Ať se to někomu líbí nebo ne, magistrát se jím zabývat musí. Momentálně čekáme na podklady, abychom o tom mohli rozhodnout. Pokud tato snaha bude připomínat ty předchozí, což předpokládám, tak neprojde.

* E15: Protikandidáti vám vyčítají nedostatek zkušeností s komunální politikou.

Po zkušenostech s kariérními politiky, jako je současný předseda vlády nebo autoritativním hnutím vicepremiéra a ministra financí, je má čtyřletá práce zastupitele a roční působení na postu primátora přesně to, co je v následujícím období pro řízení města potřeba. K tomu mohu přidat své vzdělání v oboru regionálního rozvoje a dopravy.

* E15: Krátce před volbami se rozpoutala mezi TOP 09 a reklamními společnostmi ostrá pře kvůli novým stavebním předpisům. Přidalo se i zastupitelstvo, které vyzvalo radu, ať jejich platnost odloží. Jak rada nakonec rozhodla?

S blížící se platností nových předpisů schválených v červenci vycítila reklamní a billboardová lobby velké nebezpečí. Reklama podle nových norem v podobě, v jaké je, tedy zejména na billboardech, nemá v Praze co pohledávat a bude v nejbližších pěti letech jedna po druhé likvidována a odstraňována. Firmy proto rozběhly mohutnou antikampaň na několika úrovních, které bohužel podléhá i velká většina zastupitelů. Mohu všem vzkázat, že v tomhle boji v žádném případě nehodlám ustoupit. Rozhodnutí rady z minulého týdne, které potvrdilo platnost stavebních předpisů od začátku října, je toho důkazem.

* E15: Počítáte s arbitráží?

Právní posudky, které jsme si nechali vypracovat, ukazují, že nařízení je zcela v souladu s českou i evropskou legislativou. A to, že určitá velmi malá skupina lidí působících v branži, která už absolutně neodpovídá významu Prahy, tedy v oblasti billboardové reklamy, umí vyvinout takový mediální tlak, považuji za alarmující. Zejména v době, kdy se blíží volby.

* E15: Firmy vám vytýkají i to, že v rámci stavebních předpisů upřednostňujete JCDecoux.

To není pravda, protože stavební předpisy podrobně stanovují, kde a co může být. Rozhodně nedávají monopol jedné firmě. Smlouva s JCDecoux, která zaručuje provoz městského mobiliáře, platí už od roku 1994. To samozřejmě neznamená, že by se neměla změnit. Na smlouvu je ale vázán městský mobiliář. Nedokážu si představit, že ji zítra ukončíme a mobiliář se rozmontuje.

* E15: To, že je smlouva nevýhodná, se ale řeší už roky.

Na reklamní nosiče jsou napojeny všechny politické strany, které vždy, když mají do takových smluv sáhnout, tak se raději s reklamní lobby domluví. Výsledkem je, že dostanou levnější billboardy a nosiče.

* E15: A proč jste se smlouvou s JCDecoux nezabývali vy?

Protože jsme ve vedení teprve rok. Řešili jsme velkou reklamu.

* E15: Společnost eMoney Services předložila v pořadí už třetí nabídku prodeje projektu Opencard. Je pro město zajímavá?

Opencard je nyní stabilizovanou kartou. Město převedlo veškerá svá aktiva, která mělo vůči eMoney Services, což byla dříve firma Haguess, na svou akciovou společnost Operátor Opencard. Mezi těmito dvěma subjekty probíhají jednání a přišla nabídka. Opencard si pro její zhodnocení vyžádala posudek. Momentálně na něj čekáme. Už je v rámci předávání.

* E15: Myslíte si, že se Opencard podaří vyřešit do voleb? Smlouva mezi městem a eMoney Services končí v prosinci a nová politická garnitura asi nebude mít dost času na dořešení.

Opencard, jako dříve obrovský a draze zaplacený projekt, je vyřešený a stabilizovaný. Platnost karet, které mají lidé, zůstává a zároveň má akciová společnost Opencard širokou platformu možností, co se systémem dále. Opakovaně říkám, že cest je několik. Buď nějaká rozumná dohoda s eMoney Services na základě posudků, nebo přechod na jiný, ale velmi podobný systém. Anebo je třetí možnost založená na úplně nových technologiích. Právě na příští politické reprezentaci bude, aby rozhodla, kterou cestou se vydat. Rozhodně ale s touto plastovou kartou nehrozí Pražanům žádné těžkosti.

* E15: Liberec rozjel ve spolupráci s MasterCard a ČSOB ve zkušebním provozu bezkontaktní placení v tramvajích. Zvažujete podobnou možnost?

Jsem přesvědčený, že cesta k bezkontaktním kartám je velmi pravděpodobná. Připomínám ale, že v Liberci jde o úplně první fázi pilotního projektu.

* E15: Rozhodčí soud ve sporu Prahy a firmy Metrostav o neproplacené faktury za tunel Blanka rozhodl, že město musí zaplatit poslední dlužnou miliardu korun. Největší část této sumy připadá na problematický Trojský most. Co na verdikt říkáte?

V roce 2006 někdo zadal tunel, který se během prvních čtyř let začal stavět, Jenže se stavěl trochu jiný tunel, od něhož nebyly faktury a objednávky. V roce 2010 a 2011 se na to přišlo a přestalo se platit. Když jsem do toho vstoupil, na neproplacených fakturách už to dělalo tři a půl miliardy korun. Následně Metrostav oznámil, že pokud magistrát nezaplatí, přestane stavět. My nalezli cestu, jak zaplatit. A bylo to právě přes soud. Dnes Blanka stojí, je hotová a zaplacená. Poslední část soudu o Trojský most byla nejproblematičtější, důkazních materiálů bylo nejméně.

* E15: Metrostav chce stavbu opustit s tím, že by se o ostrahu a pojištění tunelu staralo město. Jak jste se dohodli?

Jednáme o tom. Nemám pocit, že postarat se o tunel je nějaký zásadní problém.

30.9.2014    E15    str. 10    Rozhovor

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme