Stovce dětí usnadní přechod ze školky do školy přípravné třídy

31. 5. 2012

Nedostatek míst ve školkách chce radnice Prahy 9 řešit také pomocí takzvaných přípravných tříd. Děti, které nejsou zralé k nástupu do školy, sem mohou přihlásit jejich rodiče.

Více než stovka dětí z Prahy 9, kterým byl doporučen odklad školní docházky, se nebude muset vrátit do školky. Od září totiž městská část otevře sedm přípravných tříd, každou pro 15 dětí. Přípravné třídy by měly dětem usnadnit přechod ze školky do školy. Měly by také ulehčit přeplněným školkám.
„Podnětem byl velký zájem rodičů dětí, které do školy kvůli odkladu nastoupí o rok později a nebudou díky pobytu v přípravné třídě stresovány novým prostředím a novými nároky," říká Jitka Fišerová, mluvčí městské části Praha 9. Město rozhodlo už v září minulého roku otevřít první dvě přípravné třídy. Děti, které v nich stráví rok, je pak vymění za první ročník.
O přípravné třídy je obecně velký zájem. „Loni jsme museli děti i odmítat," uvedla radní pro školství deváté městské části Zuzana Kučerová.

Nechceme pro děti reparát

Přípravné třídy podle ní mají nahradit jakýsi reparát, kterým odklad je. „Děti se zkrátka nemusí vrátit do školky, ale mohou se dále vyvíjet, aniž by musely čelit velkým skokům," dodala Kučerová.
Tyto třídy také často slouží pro děti cizinců. „Obecně máme ve školách okolo deseti procent cizinců. Zapojení do školních aktivit je pro ně často těžší," podotkla Kučerová. Děti, které se nemusí vrátit do školky, také nezaberou tolik potřebná místa v mateřských školách. Výuka v přípravné třídě je podobná té na prvním stupni, jen pomalejší a méně náročná. „Ve třídě je maximálně 15 dětí, učitel se jim tedy může více věnovat a aktivity se často střídají," vysvětlila Kučerová.
Den začíná jako ve škole v 8 hodin a končí v 11.30. „Nevyučují se předměty, ale rozvíjejí se oblasti, rozumová, výtvarná, tělesná, nechybí ani aktivity pracovní výchovy a matematická představivost a logopedie," říká Zuzana Kučerová. Pokud nemají rodiče čas nebo hlídání, mohou děti po skončení školy navštěvovat školní družinu stejně jako ostatní školáci.
V Praze 9 již fungují dvě přípravné třídy v ZŠ Novoborská, od letošního září budou fungovat další dvě třídy v ZŠ Na Balabence, v ZŠ Litvínovská 500 a s další, sedmou přípravnou třídou počítají v ZŠ Litvínovská 600.

25.5.2012    Mladá fronta DNES    str. 4   Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme