Spojené síly pro Prahu představily nový program pro Pražany "Dostupný byt"

5. 9. 2018

Koalice TOP 09 a STAN ve spolupráci s KDU-ČSL, LES a Demokraty Jana Kasla – Spojené síly pro Prahu představila nový program dostupného bydlení pro mladé Pražany a zaměstnance v profesích nezbytných pro chod města.

Praha se stává městem, kde vlastní byt patří do kategorie snů a nedosáhnou na něj ani obyvatelé s dobrými příjmy. Ceny neustále rostou, nové byty se dnes průměrně pohybují kolem 94 tisíc korun za metr čtvereční. A lepší to nebude: Dvojciferným tempem roste i výše nájmů a v říjnu začnou platit přísnější regulace ČNB pro získání hypotéky. Město tuhle složitou situaci musí řešit, nejen tomu přihlížet.

Trh s byty potřebuje radikálně rozšířit nabídku, protože je na trhu příliš málo bytů, zvyšuje jejich cenu, jak při koupi, tak v případě nájmu. A na takové byty Pražané prostě nemají – jejich příjmy rozhodně nerostou stejně rychle jako ceny nemovitostí.

Dostupné bydlení pro Pražany je nezbytným krokem pro budoucí bezproblémový chod hlavního města a rozvoj moderní světové metropole. Chceme je zajistit pomocí 4 zásadních opatření:

  1. Zrušení stavebních uzávěr a zkrácení povolovacího řízení, aby se ročně postavilo 6–8 tisíc bytů.
  2. Nový program pro Pražany „Dostupný byt“.
  3. Poskytnutí pozemků bytovým družstvům a neziskovým subjektům pro výstavbu bytů. 
  4. Audit městského bytového fondu, jeho rekonstrukce a výstavba nových obecních bytů.

Podle červencového průzkumu agentury STEM/MARK je vysoká cena a nedostupnost bydlení zvlášť palčivým problémem pro mladé Pražany na počátku životní dráhy a pro profese s nižším měsíčním příjmem, které však město nezbytně potřebuje – zdravotní sestry, hasiče, policisty, řidiče MHD, učitele apod.

Program „Dostupný byt“ může významně zvýšit dostupnost bydlení právě pro mladé Pražany a zaměstnance v profesích, které jsou pro město nepostradatelné. Proto chceme zřídit Fond pro podporu dostupného bydlení, který by poskytoval garance tak, aby cílová skupina žadatelů dosáhla na hypotéční úvěr a mohla si v Praze pořídit vlastní bydlení.

„Mladé rodiny mají problém, že jejich průměrný příjem v současnosti nebude zejména po zavedení regulací ČNB stačit na poskytnutí hypotéky na byt, který by potřebovaly. Přitom právě u nich existuje reálný předpoklad, že se v budoucnu na tuto příjmovou hladinu dostanou. Praha by tak za pomoci garancí pomohla překlenout období, kdy mladí Pražané na hypotéku prostě nemají, ale zároveň právě v této době potřebují zajistit bydlení pro rodinu,“ uvádí kandidátka do Zastupitelstva hlavního města Praha JUDr. Hana Kordová Marvanová.

„Využití částečných úvěrových garancí je nástroj, jak překlenout situaci, do níž se dostanou ti uchazeči o hypotéky, kteří nesplní po 1. říjnu limity ČNB týkající se poměru hypotéky, případně dlužní služby, k čistému příjmu“, uvádí ekonom Miroslav Zámečník, s nímž byl program konzultován.

Program Dostupný byt při uvažované alokaci 1,5 miliardy Kč by umožnil získání vlastního bytu minimálně u 3 000 zájemců. Pokud by město kupovalo či samo stavělo byty, tak by za stejnou částku dokázalo pomoci k bydlení jen několika stovkám žadatelů. Přitom administrativní zátěž by byla minimální a prostředky města by byly cíleně použity jako pobídka podporující mladé rodiny a zaměstnance v profesích nezbytných pro chod města.  

„Nutnou podmínkou pro celý projekt je ovšem odblokování povolovacích procesů pro výstavbu nových bytů a otevření brownfieldů. Současný stav se nedá ani nazvat nedostatečným, proces povolování v dnešní době trvá tak dlouho, že prakticky neexistuje. To se ale dá pružně změnit“, připomíná europoslanec, předseda TOP09 a kandidát na pražského primátora JUDr. Jiří Pospíšil.

Program „Dostupný byt“ by mohl výrazným způsobem uspokojit poptávku po vlastním bydlení v Praze a zároveň byl motivací pro klíčové profese, které město potřebuje.

www.spojenapraha.cz

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme