„Spojenci“ vstoupili do finále volební kampaně koncertem symfonického orchestru na Vltavské

3. 10. 2018

Předvolební kampaň TOP 09 a Starostů k letošním volbám na pražský magistrát vyvrcholila netradičním setkáním před vstupem do stanice metra Vltavská. Kandidát na primátora Jiří Pospíšil, dvojka na kandidátce Hana Marvanová a další čelní představitelé Spojených sil pro Prahu představili svůj záměr k vybudování nové budovy filharmonie na levém břehu Vltavy nedaleko Hlávkova mostu. Občanům Prahy zpříjemnil cestu do práce improvizovaný koncert symfonického orchestru složeného z hudebníků, kteří podporují výstavbu nové moderní budovy filharmonie. Akce se zúčastnil také přední český architekt Josef Pleskot, který společně s Jiřím Pospíšilem ukázal hmotovou studii plánované stavby.

„V rámci předvolební kampaně jsme představili sto zcela konkrétních bodů našeho programu a šestibodový krizový plán pro rozhýbání našeho hlavního města. Dlouze a často jsme hovořili s lidmi přímo v ulicích města, účastnili jsme se různých debat. Na závěr jsme chtěli lidem ukázat i jeden konkrétní pozitivní projekt, který by měl nejen zajistit důstojné prostředí pro naše nadané hudebníky, ale jeho cílem je také upoutat pozornost turistů a dát prostor kvalitní architektuře,“ říká kandidát na primátora Prahy Jiří Pospíšil.

Hudebníci se po menších skupinkách sjeli na Vltavskou z různých stran, přičemž občanům při cestě do zaměstnání či školy zpříjemnili rutinní ranní cestu hromadnou dopravou. Záznam z jednotlivých vystoupení se brzy objeví na sociálních sítích Spojených sil pro Prahu.

„Letošní kampaň je plná vážných témat. Přišli jsme proto s konceptem koncertu vážné hudby přímo na ulici a dopravních prostředcích, abychom lidem přemýšlení o tom, koho nakonec podpoří, trochu zpříjemnili. Čeká nás spousta tvrdé práce, proto je potřeba dobře zvážit, kdo bude Prahu příští čtyři roky vést. My jsme na to připraveni,“ popisuje důvody nečekaného ranního koncertu advokátka Hana Marvanová.

Právě dnes, 3. října 2018, končí také soutěž pro podávání nabídek na vypracování studie proveditelnosti výstavby nového Koncertního sálu pro Prahu. O výstavbě nového sálu se přitom mluví již od roku 1968. „My toto dlouhé čekání na nový koncertní sál ukončíme. Nebudeme jen mluvit, ale všemožně takový projekt z řad zastupitelských křesel podpoříme,“ slibuje Jiří Pospíšil.

V celé věci se od roku 2010 aktivně angažuje Spolek pro výstavbu nového koncertního sálu v Praze, ve kterém figuruje právě například architekt Josef Pleskot, nebo ředitel Pražského jara Roman Bělor, který figuruje na kandidátce TOP 09 a Starostů do pražského městského zastupitelstva.

„Praha prahne po nějaké stavbě, která by posílila její chřadnoucí krásu, chce být stále mladá a krásná, nechce ztratit vývojový krok s evropskými kulturními velkoměsty. Předmostí Hlávkova mostu v prostoru stanice metra Vltavská v těsném kontaktu se samotnou Vltavou, je ideálním místem pro umístění budovy Národní filharmonie. Jde o situaci, která není nepodobná poloze Národního divadla. Dobře připravená mezinárodní architektonická soutěž, by mohla v brzké době přinést odpověď, jak by budova měla vypadat,“ věří přední český architekt Josef Pleskot.

Potřebu výstavby nové filharmonie na svém webu obhajuje také Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy. „Praha má dva slavné koncertní sály – Dvořákovu síň Rudolfina z roku 1885 a Smetanovu síň Obecního domu z roku 1911. Tyto sály však neodpovídají požadavkům 21. století a požadavkům na hraní symfonické hudby. Zároveň v Praze neexistuje koncertní sál s kapacitou větší než 1200 míst. Metropole, kterou Praha je, by jistě měla disponovat sálem s větší kapacitou. Nový koncertní dům by se stal logickým doplněním dvou historických sálů a rozšířil by kulturní nabídku hlavního města,“ píše se na internetových stránkách IPR.

Petr Kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme