Sabongui: Všechno nemůže být multievropské

22. 8. 2014


* V pondělí jste začala kampaň netradičně cvičením pilates. Chtěla byste to zkusit i v Senátu?

Proč ne, hýbat se dá i vsedě. Zakladatel cvičení Josef Hubertus Pilates za 2. světové války pracoval se zraněnými vojáky. Říkal, proč by chátral celý člověk, když zraněna je jen část těla. Člověk se potřebuje rozhýbat a dlouhé sezení není dobré. Je nutné občerstvit tělo pohybem. A mám pocit, že někdy by s některými lidmi bylo potřeba zacvičit.

* Celý život jste se věnovala tanci, učila jste ho ve Washingtonu i Chelsea Clintonovou. Proč nyní usilujete o Senát?

Vystudovala jsem u nás konzervatoř a akademii. Maminka se provdala do zahraničí, v 9 letech jsem přišla ke jménu Sabongui a neměla jsem problém, aby mi Pragokoncert schvaloval výjezdy. Měla jsem v 80. letech pracovní povolení v Rakousku i v Německu. Zakládala jsem ve Stuttgartu taneční školu. Po revoluci jsem se dostala do Ameriky. Ukazovali tam na mě stále V jako victory, protože jsem po USA jezdila českou Škodou 105 a měla českou značku.

* Se stopětkou po USA?

Nejsem technický typ, ale to auto mě vždycky dovezlo, kam jsem chtěla. Tehdy svět hodně ovlivnila ruská baletní škola a já jsem ji měla. Ve Washingtonu jsem nastoupila do taneční školy, kam chodila Chelsea Clintonová, potřebovali mě pro ni najmout. Cvičila vzorně, chodila denně, i když s bodyguardem. Pak se mi ozval Vlastimil Harapes a vrátila jsem se domů. Vlastně jsem odtud nikdy neodešla. Vedla jsem zahraniční oddělení Národního divadla.

* A ta nynější kandidatura na místo, které uvolnil Jaromír Štětina?

Mám tolik praxe, že si myslím, že bych v Senátu mohla být něco platná, a to na poli školství a kultury. Každá země se prezentuje svou kulturou, lidi spojuje. Máme být na co hrdí.

* Často lze slyšet, že na kulturu a na tanec zvlášť jde málo peněz. Jak se to dá ze Senátu ovlivnit?

Myslím, že dá. Jde o to chránit si, co máme, hodnoty, kvality, dědictví. Za strašný hřích považuji například to, že se zrušily dotace pro Státní soubor písní a tanců, úplně se zlikvidoval. Někdo to považoval za přežitek.

* Říkáte dotace a kandidujete za TOP 09. Není to spíše levicový nástroj?

Je to levicová věc, ale zase kultura a tradice jsou konzervativní hodnoty. S tím souzním. Měli bychom se hlásit k tomu, z čeho jsme vzešli, ke kořenům. Všechno nemůže být multievropské.

* V Praze 10 se v 1. kole doplňovacích voleb 19. a 20. září utkáte s devíti soupeři. Jedním z nich je slavný fotbalista Antonín Panenka z Bohemians, autor nezapomenutelné penalty. Může pilates a tanec konkurovat fotbalu?

To je na voličích. Na druhou stranu je krásné, jak někomu stačí jeden kop. V baletu Vlastimil Harapes musel těch výkopů nohou udělat nespočet, aby se stal legendou.

* Jste nestraník, jak vás TOP 09 pro Senát našla?

Karel Schwarzenberg má rád hudbu, Miroslav Kalousek operu. Potkali jsme se na představení v Národním divadle. Slovo dalo slovo, ptala jsem se, co je potřeba k tomu, když chce být člověk platný. Pak mě před politikou varovali. Pan Schwarzenberg říkal, jak víte, v divadle jsou intriky. V politice jsou ještě větší a potlesku je výrazně méně. Odpověděla jsem mu, že jsem to pochopila, vím, že květiny budou až na pohřbu.

22.8.2014 Právo str. 08 Praha - Střední Čechy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme