Projev Františka Laudáta k zahájení konference European Innocence Network

16. 6. 2016

Zahájení konference European Innocence Network v Poslanecké sněmovně 16.6. 2016

Dámy a pánové, vážení hosté,

v zastoupení mého kolegy poslance Daniela Korteho si vás dovoluji přivítat na půdě Poslanecké Sněmovny Parlamentu ČR.

Scházíte se v době, která je v celém světě velmi zvláštní, dynamická, naplněná očekáváním čehosi, co nevíme jak nás změní, jak změní naše okolí, jak změní celý svět. Přichází éra, kterou filosofové označují jako postmoderní. Spontánně dochází k ustavování převahy individuálních práv nad kolektivními závazky, což ovlivňuje celou sféru občanství. Již před více než dvaceti roky výzkumy ukázaly, že jen 5% Evropanů je ochotno obětovat se za svobodu, za spravedlnost jen procenta 4. Dlouhá staletí se politické režimy snažily umravnit svoje občany. Dnes jsme v rozvinutých zemích svědky snah umravnit působení státu. Stále více se od politických vlivů snaží odpoutat řada státních institucí ve snaze zajistit si nezávislost. Tím však není řečeno, že tyto instituce fungují vždy pozitivně a správně. Co v řadě oblastí může způsobit škody, v sektoru trestní justice může vést k osobním, nenapravitelným tragédiím. Každá lidská bytost je originální, neopakovatelná, s časově omezeným rámcem pozemské existence. Je obrovskou tragédií, pokud je jedinec omezen na svých právech i tehdy, když neporušil žádná zákonná nařízení. Soudci jsou také jenom lidé, mohou některé věci přehlédnout, mohou se nechat oklamat, mohou mít ambice uzavřít případ za každou cenu. Jistě byste našli i další scénáře a motivy, proč ve vězení může skončit zcela nevinný člověk.

Stejně, jako žádný stroj na světě nepracuje s účinností 100%, tak i žádná instituce nebo jedinec nerozhodují bez chyb. Dnes se ve společnosti často setkáváme s vybičovaným cynickým individualismem. Ten se stará pouze o sebe, o své já, o svůj individuální hédonismus. Vaše aktivity tvoří protiklad k sebestřednému JÁ. Ghándí, Dalajláma, Havel a další myslitelé své doby dospěli k poznání, že nejvíce pomůžeš sobě, když pomůžeš druhým. Hnutí Innocence a jeho protagonisté uvádějí toto poznání v život. Není v naší době příliš podobných příkladů rehabilitace odpovědnosti vůči nespravedlivě odsouzeným. Odsouzeným a zapomenutým. Není mnoho horších životních situací, než strpět trest za zločin, který jsem nespáchal. Stigma viníka si odnáší pro zbytek života nejen odsouzený, ale i jeho nejbližší, děti nevyjímaje.

Pokrok moderních technologií dnes umožňuje přezkoumání řady trestních kauz, u nichž je možné připustit pochybnost. Filosofie postmoderní společnosti operuje s pojmem poučený rozum. Velmi si vážím vašeho přínosu k naplňování strategie poučeného rozumu v oblasti, která může být pro některé jedince fatální. Vyřešení jedné kauzy zároveň dává naději dalším potenciálně nevinným. Pokud nové moderní technologie pomáhají nevinně odsouzeným, možná stejnou měrou mohou pomoci těm, kteří dotyčné odsoudili, policistům, kteří důkazy shromažďovali a vyhodnocovali.

Považuji za tragické, pokud dojde k justičnímu omylu. Je neomluvitelné, když společnost nevyužije všech svých možností ke zjištění objektivní pravdy a případné revizi svého omylu.

Přeji vaší konferenci úspěšné jednání a největším přínosem bude, pokud její závěry pomohou nevinným, kteří se shodou okolností dostali do soukolí viny a trestu.

František Laudát, předseda Poslaneckého klubu TOP 09

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme