Primátorka čelí trestnímu oznámení

14. 4. 2015

Pražský zastupitelský klub TOP 09 podal trestní oznámení na primátorkuAdrianuKrnáčovou (ANO) kvůli výběru právníků v kauze Škodova paláce. Podle TOP 09 se mohla dopustit čtyř trestných činů. Krnáčová pochybení odmítá.

            „Máme podezření, že spáchala trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušila předpisy o pravidlech hospodářské soutěže, dopustila se sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a rovněž zneužití pravomoci úřední osoby,“ vyjmenoval zastupitel Václav Novotný (TOP 09).

            Klub se tak přidal ke svému členovi Petru Prchalovi, který trestní oznámení již podal. Trestných činů se údajně dopustila tím, že s majitelem Škodova paláce, firmou Copa Retail, tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné, kterésmajitelem paláce město vede. Praha si měla najmout některou z doporučených advokátních kanceláří, což se nakonec stalo. Krnáčová své pochybení odmítla a před dvěma týdny radním předložila materiál o rozvázání smlouvy s vybranou advokátní kanceláří.

Hlasování o odvolání je na programu již dnes Praha platí za pronájem Škodova paláce 200 milionů korun ročně, od roku 2006 zaplatilo již přes 1,5 miliardy korun. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) na dvacet let, do Škodova paláce se stěhovala většina úředníků magistrátu.

            Odvolání primátorky bude na programu dnešního mimořádného jednání zastupitelstva, které iniciovaly TOP 09 a ODS. Vzhledem k tomu, že vládní koalice má většinu hlasů, nemusí být vůbec schválen program schůze, která tak bude ukončena. Zda by se v případě jejího odvolání a rozpadu koalice TOP 09 chtěla dostat do vedení města a obsadit křeslo primátora, nechtěla strana komentovat. 

Lidové noviny, 14.4.2015, str. 2

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme