Pospíšil: Problém pražského ovzduší by se nevyřeší restrikcemi nebo vysokým mýtným

23. 5. 2021

Plánovaný mýtný systém v hlavním městě rozvířil debatu napříč pražským zastupitelstvem. Momentálně zatím není jasné, kdy přesně by se mýto mohlo zavést také kvůli tomu, že k tomu chybí potřebná legislativa a dostavěné komunikace.

O zavedení mýtného systému v hlavním městě se mluví už několik let. Novou vlnu debat na toto téma rozproudil nový Klimatický plán hlavního města Prahy do roku 2030. Součástí tohoto plánu je mimo jiné právě zavedení mýtného systému, který má napomoci snížení emisí na území Prahy. Mezi zastupiteli se však těší spíše nepřízni.

„Nejsem příznivcem toho, aby součástí ekologické koncepce byl boj s automobilismem. I debaty, které poslouchám na půdě Evropského parlamentu, nejdou směrem, že budeme zakazovat auta v Evropě. Problém pražského ovzduší by se neměl řešit restrikcemi nebo vysokým mýtným, na které pak nebudou mít lidé peníze,“ říká Jiří Pospíšil, zastupitel za TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu.

Podle něj by Praha spíše měla hledat řešení v podobě moderních technologií, například podpora elektromobilů a hybridních automobilů zaváděním přípojek pro tyto prostředky.

„Ten materiál ale podpořím, protože je tam mnoho pozitivních věcí. Líbí se mi zvláště nakládání s odpady, alternativní energetické zdroje a tak dále. Kdyby se podařilo některé věci z toho plánu naplnit, tak by to bylo fajn, ale doufám, že mezi nimi nebude i mýto,“ dodává Pospíšil ke Klimatickému pránu Prahy.

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme