Popov: Černé výlepy a přelepy

28. 9. 2014

Setkal jsem se s tvrzením, konkrétně Strany zelených, že černý výlep nebo přelepování plakátů konkurence je v podstatě v pořádku. Stačí totiž najít vhodnou argumentaci nebo výmluvu a hned je vše v souladu se společenským pořádkem.

Argumentace jde až tak daleko, že se dostává do dvou rovin. Jednak že to co dělám já (Strana zelených) je vždy správné a ilegální činnost by se neměla trestat a je dokonce správná a společnosti prospěšná. Obě dvě roviny jsou naprostá demagogie! Teď nedávno jsem se dočetl, že si někteří politici pletou Svatou říši 15. století s Českou republikou 21. století, a tím i pomýleně srovnávají tehdejší politickou situaci s nesrovnatelným stavem u nás. Nemyslím si, že by v ČR neměli všichni stejné možnosti, u politické strany je to i o tom, jak dokáže veřejnost přesvědčit a jak je tedy volitelná, pak od toho je i odvislý tok financí. Možná kdyby si dezorientovaní politici vzali příklad z doby o něco bližší, 60. léta 20. století USA, např. Martina Luthera Kinga…., ale i tento příměr by byl mimo lávku.

Je absolutní nehorázností a drzostí omlouvat svoje protiprávní jednání tím, že přelepuji jiným řádně placenou reklamu nebo ji vylepuji na cizí majetek se zdůvodněním, že ji nemám kde lepit, jelikož jsou všechny prostory obsazené (příklad: všichni kolegové v práci mají kovovou propisku, jen já mám husí brko, proto se vloupu do kanceláře kolegy, abych si vzal to, na co mám údajně právo). O to je to zdánlivě nespravedlivější, že např. Strana zelených nemá peníze a ostatní je mají. Tady bych chtěl některé ubrečené politiky ubezpečit, že peníze se získávají např. darem, sponzoringem od příznivců a členů. To že si to některé politické strany nejsou schopny zorganizovat nebo jsou jejich příznivci natolik skoupý a neochotni darovat je straně, není přeci chybou ani starostí ostatních ve společnosti. Omlouvat tím pak černý výlep a přelep formou, jak se ji dočítáme u některých kandidátů do zastupitelstva MČ nebo do zastupitelstva Hl.m.Prahy je celkem ubohé.

Doporučil bych tedy některým lamentujícím politikům nehledat chybu v ostatních, více zapracovat na přesvědčovacích dovednostech, a to i prostřednictvím výsledků pracovní činnosti. Nezákonným zůstává vše, co odporuje právním předpisům, bez ohledu, jak si to dokážu vyargumentovat!