Pokus o odvolání pražské primátorky

15. 4. 2015

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Startují polední Zprávy České televize. Vítám vás u nich. Přeju hezký den.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová zůstává ve funkci. Opozičním zastupitelům TOP 09 a ODS se na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva nepodařilo prosadit návrh na její odvolání. To požadovali kvůli způsobu výběru právní kanceláře v kauze Škodova paláce. A informace přímo z místa má Oldřich Borůvka. Oldo, zdravím tě. Jak jednotliví zastupitelé pro návrh programu hlasovali?

Oldřich BORŮVKA, redaktor ČT, Praha

Dobré poledne. Pro tento návrh o hlasování o odvolání primátorky Adriany Krnáčové nakonec hlasovalo 27 zastupitelů, naopak proti bylo 14 z nich a naprosto stejný počet se zdržel tohoto hlasování. Čili to jsou aktuální výsledky. Znamená to tedy, že primátorka Adriana Krnáčová zůstává v čele magistrátu a zůstává díky šesti hlasům, právě které chyběly na projednání tohoto návrhu, teprv potom by se samozřejmě hlasovalo o možném odvolání primátorky. Hned reakce na to, tedy primátorky Adriany Krnáčové řekla, cituji. "Jsem ráda, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Koalice je silná." To byla vůbec jedna z prvních vět, kterou řekla novinářům po samotném hlasování o tomto návrhu. Nicméně samotnému hlasování jako takovému předcházela poměrně dlouhá rozprava, do které se přihlásila celá řada lidí. V samotném úvodu mluvila opět primátorka Adriana Krnáčová, která na začátku řekla, nikdy bych nejednala protizákonně a tak, abych poškodila zájmy města. Potom už vystoupili například zástupci Pirátů. Michálek například řekl to, že by měla vzniknout vyšetřovací komise, a snažil se také o to, aby se zařadil na dnešní mimořádné jednání návrh, který by měl následně získat více informací vůbec o Škodově paláci. Ani tento návrh ale nakonec neprošel. My jsme mluvili se zastupitelem z TOP 09 a právě ten předložil tento návrh o mimořádném jednání. Ovšem ten nakonec neprošel. A jak na to reagoval, tak to si teď můžeme poslechnout.

Václav NOVOTNÝ, předseda zastupitelského klubu strany /TOP 09/

Je to tradice této koalice, že prostě odmítá pustit na program cokoliv, a svědčí to o tom, že je schopná si navzájem krýt jakoukoliv zhůvěřilost jenom proto, aby se prostě udrželi u moci.

ČT 1, Zprávy ve 12:00

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme