Plán integrace Romů, pro koho je určen?

25. 2. 2015

Plán romské integrace, který v pondělí schválila vláda, si klade za cíl konec diskriminace Romů ve vzdělávání, bydlení a na trhu práce. Podle romisty Davida Tišera je správné, že nová strategie je krokem k vytvoření romské elity. Poslankyně Markéta Adamová však kritizuje, že se dokument zaměřuje zejména na již integrované Romy.

Markéta Adamová (TOP09), poslankyně a členka Výboru pro sociální politiku

Dokument navazuje na předchozí strategie, takže v jádru je podobný. Jsem ráda, že se nakonec oprostil od vyloženě jasných prvků pozitivní diskriminace, protože v původních pracovních verzích měl snahu posunout to tímto směrem. Oceňuji, že se pak tvůrci rozhodli v tom nepokračovat.

Jestli má strategie šanci uspět samozřejmě závisí na tom, jak bude to, co je dnes na papíru, naplňováno v praxi. Nechci být úplně skeptická. Byla bych i sama proti sobě, protože všichni si určitě přejeme, aby se v této oblasti v České republice co nejvíce zlepšilo. Je to ale i otázka přesvědčení veřejnosti, že takovéto věci jsou důležité. Protože společnost je naladěna spíše opačně, protiintegračně. Mám pocit, že se v této oblasti dlouho už jen mluví.

Dokumentu bych vytkla to, že se zaměřuje na skupiny Romů, kteří už jsou dnes poměrně integrováni. Takže strategie nejde po těch nejhorších případech, po vyloučených lokalitách, kterých přibývá.

Celý článek zde: Plán integrace Romů: šance pro romskou elitu, nebo zbytečný dokument? 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme