Piráti jako nezvyklý magistrátní úkaz. Stojí totiž na pomezí opozice a koalice

7. 5. 2015

ODS a TOP 09 pirátům vytýkají, že patří mezi nejlépe placené řadové zastupitele. Ti na oplátku kontrují: „Jen více pracujeme pro město.“ Jenže právě to je staví do role opozice, která se občas chová jako koalice. Piráti jsou na magistrátu poněkud zvláštním a dosud nevídaným úkazem. Opozice jim sice vytýká, že si účtují za práci zastupitelů moc peněz, ale na druhou stranu tato čtyřhlavá skupinka ukazuje jiný přístup. Sami tomu říkají „konstruktivní opozice“, což v praxi znamená, že sice zkritizují, co se dá, ale současně nabízejí vlastní řešení problémů.

Dosud totiž na magistrátu platil nepsaný zvyk, že opozice především kritizuje a s vlastními nápady přichází málokdy. A když už s nějakým přijde, tak to obvykle vláda shodí se stolu a politici se kvůli tomu pohádají. Právě to piráti nyní mění. Například se výrazně podíleli na řešení průšvihu Opencard a s pověřením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jednají za město s firmou EMS.

„Také připravujeme spuštění projektu Opendata. To je zveřejňování informací o městě takovým způsobem, aby je mohl využívat i komerční sektor třeba pro vývoj mobilních aplikací. Současně pak bude práce magistrátu transparentnější,“ uvedl jiný příklad pirát Jakub Michálek. Na postoji strany nevidí nic nezvyklého – zkrátka prý nechtějí jen nadávat.

Ochota rady s nimi tak úzce spolupracovat přitom souvisí s křehkostí koalice a faktem, že Praha nemá radního pro IT. Primátorka potřebuje každý hlas, a když piráti odmítli vstoupit do koalice přímo, spolupracuje s nimi alespoň tímto netradičním způsobem.

„Není tak vůbec jasné, zda jsou ještě opozice, nebo už koalice,“ uvedla nedávno Alexandra Udženija (ODS). „Sice navrhují řešení, ale to musí odhlasovat rada. Odpovědnost za rozhodnutí tak neponesou piráti, ale vedení města,“ dodal za opoziční TOP 09 Václav Novotný.

Poněkud neprůhledný postoj pirátů mate nejen jiné strany, ale podle politologa Kamila Švece z toho mohou být nesví i voliči. „Vymezení typu ‚sice jsme opozice, ale fakticky pracujeme s koalicí‘ je nečitelné. Je to hra na obě strany. Jak se v tom má volič vyznat a co může čekat, když se strana tváří opozičně, ale ve spoustě případů spolupracuje,“ uvedl Švec s tím, že si tak piráti mohou škodit. Podle něj je to otázka míry – je pozitivní, když opozice něco dělá, ale konkrétně piráti stojí na půli cesty.

„Ale my nemáme žádné pravomoce, veškerá odpovědnost leží na vedení města. Navrhujeme řešení věcí, v nichž se cítíme kompetentní, a rada rozhoduje,“ shrnul postoj pirátů Michálek. Novotný však říká, že si nechávají jako zástupci opozice vyplácet příliš velké odměny za práci zastupitelů. „Proto si myslím, že oni nejsou reálnou opozicí. Pokud jsou systémově placení koalicí, pak je to spíše hra na opozici,“ dodal.

Na odměny pirátů poukázala Udženija. „Za prosinec, leden a únor inkasovali čtyři piráti přes sto padesát tisíc korun,“ zdůraznila. Podle jejích podkladů dostal například Michálek přes 51 tisíc korun a Ondřej Profant 54 tisíc (oba za tři měsíce). Běžná měsíční odměna zastupitele přitom lehce přesahuje pět tisíc. Piráti, a nejen oni, si platby účtují jako „osoby samostatně výdělečně činné“, což jim umožňuje počítat odměnu podle množství odpracovaných hodin. „Průměrně bereme deset až dvacet tisíc korun měsíčně podle toho, jak dlouho pracujeme. My jako jediní jsme celý pracovní úvazek na magistrátu a logicky je tedy náš počet hodin největší,“ vysvětluje Michálek s tím, že kvůli svému současnému politickému angažmá se dočasně vzdal práce advokátního koncipienta.

Hodinová sazba za práci zastupitele je 450 korun před zdaněním. Piráti chtěli sumu v dubnu snížit na 280 korun, ale jejich návrh v zastupitelstvu neprošel.

Kateřina Frouzová, MF Dnes

Mladá fronta DNES

Štítky
Osobnosti: Václav Novotný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme