Odpuštění nájmů, záchranný balíček nebo podpora uličního prodeje. TOP 09 pomáhá podnikatelům v Praze

22. 4. 2020

Starostové a radní za TOP 09 Praha reagují na přetrvávající vládní omezení, která mají významný dopad i na pražské živnostníky a menší podnikatele. Po odložení splátek nájemného přistupují radní ke slevám nebo úplnému odpuštění nájmů zasaženým podnikatelům. Ti navíc nově mohou mít na chodníku stánek nebo prodejní stolek až do konce roku zdarma. Odpuštěné jsou také poplatky za předzahrádky na pozemcích hlavního města.

"Vláda toho pro malé podnikatelele a živnostníky v Praze příliš neudělala. Slíbený program COVID III, který by nabídl podnikatelům potřebné peníze, stále nepřichází. I přes sliby ministra Havlíčka vláda finančně nepodpořila ani program COVID Praha, který byl vyčerpán během devíti minut. To už působí jako cílená likvidace podnikatelů a živnostníků na území hlavního města. TOP 09 dělá v Praze pro podporu podnikatelů maximum možného, ale bez plnohodnotného finančního vládního programu se podnikatelé neobejdou," říká předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil, který zároveň vyzývá vládu, aby přijala opatření, která zastaví likvidaci živnostníků v Praze. 

Radní za TOP 09 Praha na nečinnost vlády reagují řadou opatření, která mají za cíl místním podnikatelům současnou situaci alespoň částečně ulehčit. Například Praha 9 zcela odpustila podnikatelům nájemné. 

"Odpuštění nájmů se bude týkat nájemců nebytových prostor, které má Praha 9 svěřeny od hlavního města Prahy. Jsou to ti nájemci, na které dopadl zákaz maloobchodního prodeje a prodeje v provozovnách. Nájem odpouštíme na celou dobu trvání zákazu maloobchodního prodeje," říká Jana Nowakova Těmínová, radní Prahy 9 za TOP 09.

Odpuštění tříměsíčního nájemného podnikatelským subjektům užívajícím majetek městské části odsouhlasili začátkem měsíce také radní Prahy 15. Praha 1 poskytla místním podnikatelům 100% slevu z dubnových nájmů. Slevy z nájmů odsouhlasili také radní Prahy 5 nebo Prahy 2.

„Jednohlasně jsme odsouhlasili slevu z nájmu nebytových prostor, svěřených do správy městské části Praha 2, ve výši 30 % za měsíc březen a 70 % za měsíc duben a to nejvýše do 100 tisíc korun,“ říká místostarosta Prahy 2 pro oblast správy majetku Michael Grundler (TOP 09). 

V odůvodněných případech odpouští nájemné také Praha 14, Praha 18 nebo Praha – Kunratice. V přípravě je odpuštění nájmů na Praze 3, Praze 4, Praze 6, Praze 8 nebo Praze 17. 

Praha 6 mimo plánované odpouštění nájmů připravila Záchranný balíček pro dlouhodobější podporu a opětovné nastartování místní ekonomiky po skončení nouzového stavu. K tomu je určeno až 60 milionů korun. Plánované aktivity budou hrazeny finančními prostředky radnice, dotacemi z magistrátu i prostředky, které Praha 6 nabude formou daru. K tomuto účelu Rada městské části zřídila darovací účet. 

„Úplně první pomoc šla těm nejzranitelnějším – roušky, dezinfekční prostředky nebo pomoc s nákupy seniorům, domovům pro seniory i léčebnám dlouhodobě nemocných. To jsme zvládli, a teď přišel čas na dlouhodobější kroky, které pomůžou vrátit život do normálu," uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Možnost zřízení celopražského finačního fondu na záchranu podnikatelů nyní prověřuje také magistrátní skupina pro podporu podnikání v Praze pod koordinací Jiřího Pospíšila ve spolupráci s Janem Chabrem. 

Další opatření pro pražské podnikatele přijali včera radní HMP. Nově je podnikatelům v Praze otevřena zrychlená možnost zřízení uličního prodeje před provozovnou. Stánek nebo stolek mohou mít prodejci na chodníku až do konce roku zdarma, uliční prodej stačí oznámit jednoduše e-mailem a není ani nutné čekat na vyřízení žádosti úřady. Poplatky jsou odpuštěné také za předzahrádky na pozemcích hlavního města.

„Za sebe jsem rád, že jsme našli rychlé a efektivní řešení, které pomáhá především drobným, malým a středním podnikatelům a živnostníkům, navíc jde o formu pomoci, která pomáhá všem podnikatelům rovným dílem. Dlouhodobým naším cílem je zachování provozů, ale i snaha o zachování zaměstnanosti. Právě toto opatření pomůže velké části podnikatelů obnovit okamžitě provoz, zároveň odstraňuje i případné psychologické bariéry zákazníků ze vstupu do uzavřeného provozu,“ vysvětlil radní pro majetek za TOP 09 Jan Chabr.

 

Petr Pelc, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme