Nevěřme předvolebním slibům ve zdravotnictví

6. 5. 2010

Každý z nás potřebuje či bude potřebovat zdravotní péči. Proto nás zajímá, zda jsou dostupné moderní způsoby léčby, zda dostaneme péči vysoké kvality a kolik za to zaplatíme. Stojí za to se v čase voleb zamyslet nad tím, co politické strany voličům slibují. Některé strany nové volební programy nezveřejnily, vycházím proto při hodnocení z veřejné přístupných dokumentů v polovině března 2010.


ČSSD uvádí, že hledá inspiraci pro další rozvoj zdravotnictví v systémech fungujících ve starých členských zemích EU. ČSSD nechce zdravotnické poplatky, takže bychom měli ČSSD připomenout, že ve starých členských zemích se poplatky platí (s pojistkami pro sociálně slabší) a jsou vyšší než v ČR. Poplatky mají regulační charakter a přinášejí dodatečné zdroje do zdravotnictví. ČSSD slibuje navýšení prostředků do zdravotnictví a vytvoření systému dobrovolného zdravotního pojištění. Aha, nebudeme platit poplatky, ale budeme platit vyšší pojistné (zaměstnanci a živnostníci pozor!) a navíc platit soukromé pojistky. ČSSD požaduje růst platů lékařů a sester, samozřejmě jak jinak než z daní. Odpovídající ohodnocení zdravotníků si přejeme všichni, TOP 09 to však nebude populisticky slibovat. Ministři ČSSD v minulosti ukázali, jak vyvolat zadlužení nemocnic zvýšením platů bez zvýšení příjmů nemocnic. KSČM je pro zrušení poplatků, růst výdajů na zdravotnictví, růst platů zdravotníků. Navrhuje vytvořit jednu zdravotní pojišťovnu, vše kontroluje stát. Z čeho to bude financováno již zmíněno není. Ve zkratce lze levicové programy charakterizovat jako všechno všem, nejlépe vše centrálně řídit (rozumějte Davidem Rathem a Milanem Kubkem), co vyděláte, zdaníme, pracovat se nevyplatí. Socialistické státní zdravotnictví známe z minulosti a víme, že nefungovalo, nebylo moderní ani kvalitní. S programem TOP 09 neslučitelné.


ODS se v dokumentu Vize 2020 drží principů, které ODS dlouhodobě prosazovala. Slibuje se posílení role pacienta, zavádění elektronického zdravotnictví, možnost volby mezi konkurenčním zdravotními plány, zachování solidárního systému a odpovědné hospodaření s veřejnými prostředky. Jde o reálné přesvědčení ODS nebo proklamace? Je ODS proreformní pravicovou stranou, nebo stranou, která ztratila ideje a jde jen o to najít kompromisní program, který naláká voliče, což je nutné pro udržení moci za každou cenu? To je však otázka mimo zdravotnictví. KDU-ČSL nabízí pro zdravotnictví seznam dobrých úmyslů, otázkou však zůstává, jaké jsou možnosti realizace. KDU-ČSL je pro standardy péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a pro nadstandardní péči bude usilovat o rozvoj komerčního připojištění. Lidovci jsou pro zachování stávající spoluúčasti s některými změnami v oblasti léků. Strana zelených podporuje zdravý životní styl a posílení zdravotnické prevence. Zelení podporují alternativní medicínu a navrhují účinné alternativní metody hradit ze zdravotního připojištění. Proč bychom se měli připojišťovat na alternativní medicínu, nevím. Pokud alternativní medicína někomu vyhovuje, může si ji zaplatit sám. Zelení podporují některá sporná opatření, například porody mimo nemocnici, volbu při očkování, dekriminalizaci konopných drog. TOP 09 může najít společné body s ODS, KDU-ČSL a Zelenými a sestavit smysluplný program pro zdravotnictví v případě, že by se tyto strany po volbách ocitly ve vládní koalici.


Věci veřejné (VV) tvrdí, že pro fungování zdravotnictví je nezbytné zvýšit výdaje na zdravotnictví. Jak zvýši zdroje pro zdravotnictví, když zároveň slibuje snížení odvodů na zdravotní pojištění o 5 %? VV chce znovu zavést povinnost zdravotní pojišťovny uzavřít smlouvu s lékařem či zařízením, které splňuje státem stanovené podmínky pro provozování své činnosti. Kontraktační povinnost, která platila při vzniku zdravotního pojištění, byla jedním z důvodů vytvoření nadměrné sítě zdravotnických zařízení, což vyvolalo kolaps systému v devadesátých letech. Výsledkem byl přechod na paušály a problémy, které trvají dodnes. V lékové politice se bude při úhradách léků zohledňovat původ léčiv a budou se upřednostňovat léky tuzemské. Jak vysvětlíme takovou diskriminaci Evropské unii? Kdo zaplatí nové miliardové arbitráže, která takovým opatřením určitě prohrajeme? Podle VV „nadstandardní zdravotní pojištění nebude regulováno a jeho konkrétní typy budou otázkou volné soutěže". Na stejné straně se však dozvíme, že „Navrhujeme zřízení Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami, tedy speciálního orgánu, který sloučí kontrolní pravomoci Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva financí." VV mnohé jen naznačují a jejich program obsahuje tvrzení, která si vzájemně protiřečí. Jde o nejméně propracovaný program z hodnocených. S VV nevíme, na čem jsme.


TOP 09
je přesvědčena, že české zdravotnictví patří ve světě mezi nadprůměrné a dosahuje v mnoha oborech vynikajících výsledků. ČR patří mezi špičky v péči o matku a dítě, dosahujeme téměř nejnižší novorozeneckou úmrtnost na světě. To neznamená, že zároveň ve zdravotnictví neexistuje mnoho neřešených problémů. Zdravotní péči evropské kvality poskytujeme za nízké platy lékařů a sester a změnit to nebude jednoduché. TOP 09 je pro nepopulistický zdravotnický program, který se opírá o ověřené evropské modely zdravotnictví. Proto zdůrazňujeme problém poplatků a spoluúčasti, které byly populisticky zneužity levicí v krajských volbách. V Evropě je totiž normální poplatky ve zdravotnictví platit a kdo říká něco jiného, tak lže občanům. Sociálně slabší skupiny jsou chráněny horním limitem. Otevřeně říkáme, že další rozvoj zdravotnictví bude bez soukromých zdrojů nemožný. TOP 09 nehodlá slibovat nereálné věci, naopak nepříjemným věcem se nebudeme vyhýbat. Chceme umožnit pacientům mít možnost výběru mezi kvalitními alternativami péče. K tomu není potřeba nějaká divoká privatizace, prý podle vzoru TOP09+ODS, jak občany straší socialisté a komunisté. Osobně se domnívám, že rychlá řešení příliš nefungují. Společnost potřebuje v sociálně citlivých otázkách více času na změnu. Každodenní drobná práce je zřejmě jediný možný přístup. Ve zdravotnictví je třeba být konzervativní, neboť zdravotnictví není laboratoř pro experimenty na lidech. Zdravotnictví je komplikovaná soustava s mnoha vazbami, takže opatření v jedné části může vést k nepředvídaným dopadům v částech jiných. Dosud nevyřešené problémy neznamenají, že dvacet let reforem bylo ztraceno. Naopak, české zdravotnictví dosáhlo mnoho úspěchů a jeho úroveň je s rokem 1989 nesrovnatelná. Jak bude české zdravotnictví vypadat v budoucnu, záleží na výsledku voleb. Hlas pro TOP 09 je hlas pro zvýšení odpovědnosti občanů, pojišťoven, lékařů a zdravotnických zařízení, co je podle mne rozumná volba pro zdravotnictví.


Zdroje:

Volební program ČSSD a Oranžová kniha pro oblast zdravotnictví.

Volební program KDU-ČSL 2009-2013.

Otevřený volební program KSČM pro volby PS PČR 2010.

Vize 2020, ODS.

Volební program TOP 09 pro parlamentní volby 2009.

Věci veřejné, Zdravotnictví - politický program.

Volební program Strany zelených 2009.

 

Doc. Ing. Martin Dlouhý
kandidát do PS PČR v Praze
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme