Metropolitní plán nebo revitalizace veřejného osvětlení. Takové je léto pražských radních

19. 7. 2019

Na čem přes léto pracují zastupitelé MHMP za TOP 09? Nabízíme vám stručný přehled toho nejdůležitějšího. 

Petr Hlaváček – 1. náměstek primátora

top-petr-hlavacek

Začínáme vyřizovat tisíce připomínek k Metropolitnímu plánu

Ke klíčovému dokumentu, který v příštích letech zásadně ovlivní podobu hlavního města jsme posbírali 45 968 připomínek. Řada z nich je duplicitních, ale stejně se musíme vypořádat s várkou přes 14 tisíc připomínek. Na podzim začneme vyjednávat s městskými částmi a budeme se snažit vyjíc maximálně vstříc. Pak nás čeká ten největší oříšek, a to jsou nároky jednotlivých státních institucí, jejichž požadavky jsou často protichůdné. Ale zvládneme to. Musíme to dát do konce roku 2022. Nic jiného si nepřipouštím.

V Krči jsme prolomili ledy

Dokázali jsme se dohodnout s majiteli pozemků vedle nemocnice v Krči, které potřebujeme pro výstavbu trasy metra D. Pozemky si bude město pronajímat za zhruba deset milionů ročně. Dohoda je o to cennější, že developerský projekt majitelů pozemku bere ohledy na zájmy města. Vzniknou nové byty, kanceláře, multifunkční prostory, ale žádné velké obchodní centrum.

Negrelliho viadukt dostává jasné kontury

S podporou města a Správy železniční dopravní cesty se nám podařilo dotáhnout studii využití Negrelliho oblouků v Karlíně. Velký dík patří práci kolegů architektů Yvette Vašourkové a Igora Kovačeviče, kteří vizi využití oblouků zpracovali. Mix komerčních a nekomerčních subjektů změní okolí druhého nejstaršího mostu v Praze v živé a životaschopné veřejné prostranství, které respektuje historický ráz Karlína.

 

Jan Chabr – radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů

Jan Chabr

Rozjíždíme revitalizaci veřejného osvětlení

V minulosti dlouhodobě problematická správa veřejného osvětlení dostane jasná pravidla a hlavně koncepci. Zadáváme ke zpracování rozsáhlou analýzu, která zohlední technický stav, ekologická hlediska, ale třeba architektonicky-urbanistickou problematiku. Na základě analýzy vypracujeme dlouhodobou koncepci veřejného osvětlení, která umožní jeho modernizaci, ale také zavedení vysokorychlostního internetu v Praze pomocí optických kabelů.

Pokračujeme v otevřené politice hospodaření města

Znovu jsme o kousek rozšířili portál otevřených dat, který se týká majetku metropole. Tentokrát jde o přehled nebytových prostor. Každý může získat představu o využitých a nevyužitých prostorách v majetku města. Vedle větší transparentnosti tak jde i o službu případným zájemcům o pronájem nebytových prostor.

Nová flotila ekologicky šetrných automobilů

Společnost Technologie hl. m. Prahy, která spravuje veřejné osvětlení dostala 12 nových užitkových vozů s pohonem na stlačený zemní plyn. S ohledem na to, že jen dodávky firmy najedou ročně kolem 300 kilometrů jde nejen o ekologicky šetrnější, ale i výrazně levnější provoz.

Ukončena spolupráce s realitkou Svoboda & Williams

Praha v letech 2005, 2007 a 2015 pronajala několik bytů na lukrativní adrese v centru metropole s realitní kanceláří pana Prokopa Svobody. Ukázalo se, že byty jsou využívány ke krátkodobým pronájmům pro turisty. Proto jsem se s panem Svobodou dohodl na ukončení nájemních smluv.

Odkup a výměna strategického majetku

Podařilo se na složitých jednáních dohodnout s církevním řádem milosrdných bratří odkup odsvěceného kostela Šimona a Judy na Starém Městě. Původní cenu 129 milionů se povedlo snížit na 99 milionů. Pokud to schválí Vatikán, máme v majetku strategické pozemky a sídlo Symfonického orchestru FOK.

Máme předběžnou dohodu s firmou B+3 Real na směnu pozemků na Vidouli v Praze 5. Za parcely ve Stodůlkách, na Střížkově a ve Vysočanech získáme zbylé pozemky na vrchu Vidoule, které ještě nemá město v majetku. Je to zásadní pro plánovanou výstavbu multifunkčního veřejného sportovního areálu. Soukromá společnost ještě v rámci transakce doplatí městu přes 100 milionů korun.

 

Jiří Pospíšil – předseda TOP 09

JUDr. Jiří Pospíšil

Nepřipravené zvýšení ceny taxi

Ohradili jsme se proti záměru novely vyhlášky o provozu taxi, která má umožnit zvýšení cen. Takto závažný návrh, který ve svém důsledku může omezit působení alternativních služeb přepravy nebyl projednán v pražské koalici. Proto jsem se proti způsobu, jakým má být novela vyhlášky předložena ohradil a budeme o materiálu věcně jednat.

Chceme stabilní Pražskou plynárenskou

Další z řady populistických gest ze strany Pirátů, které je třeba rázně odmítnout. Návrhy Pirátů na odvolání ředitele PP Janečka jen tak bez ničeho a od stolu mohou destabilizovat společnost, která pro město ročně generuje zisk kolem 1.5 miliardy korun. Jde o akciovou společnost s jasnými pravidly, a ne odbor magistrátu (ne)řízený Piráty. Je třeba respektovat principy konzervativní politiky, a ne si hrát na revolucionáře.

Absurdní vládní divadlo

Na celostátní úrovni nadále ostře kritizuji trapné tanečky kolem výměny ministra kultury, dalších ekonomických skandálů kolem impéria premiéra Babiše a nepřijatelných výroků prezidenta Zemana, který v případě SPD legitimizuje „hodnoty“ pro nás naprosto nepřijatelné. Na tyto věci je třeba neustále upozorňovat a nesmířit se se stavem věcí.

 

Jiří Koubek – starosta Libuše a Písnice

top-jiri-koubek-1

Přidáváme dvě třídy Mateřské školky

Dokončili jsme přípravy projektu výstavby dvou nových tříd Mateřské školky v ulici K Lukám a stavbu plánujeme zahájit 29. července. Na půlroku to sice částečně omezí provoz stávajících dvou tříd, ale odměnou všem bude renovovaná zahrada a nové herní prvky. Děkuji všem, kteří se na náročném projektu se zapojením fondů EU podíleli.

Finišujeme plánované rekonstrukce ulic

Průběžně dokončujeme plán rekonstrukce ulic jak v Libuši, tak v Písnici. I přes určité technické problémy s výměnou více vodovodních šoupat, než předpokládal podnik PVK jedeme v zásadě podle plánu a můžeme připravovat rekonstrukce dalších ulic.

 

Radek Vondra – starosta MČ Praha 14

top-radek-vondra

Výstavba biotopového koupaliště je stále účelově blokována

Jeden z dlouhodobých projektů na výstavbu přírodního koupaliště v Kyjích nabírá další zpoždění kvůli členům z hnutí ANO. Projekt, který se měl začít realizovat loni, je stále blokován ze strany spolku Čtrnáctka, který účelově založilo hnutí ANO. Spolek napadl stavební povolení, a tak nás, a pochopitelně i obyvatele, místo koupání čeká i toto léto úřednická mašinérie.

Rozjíždíme dlouhodobě očekávané rekonstrukce ulic

Aktuálně spouštíme nutnou rekonstrukci hloubětínských ulic Zelenečská a Zálužská, které po opravě dlouho volají. Kromě nového povrchu přibude i veřejné osvětlení a revitalizace stávajících kabelových rozvodů. V polovině října bychom měli rádi hotovo.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme