Lomecký: Zakázal jsem si mluvit o minulosti

10. 2. 2015

Staronový starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký řekl Pražskému deníku:

Praha – V čele radnice Prahy1 je už druhé volební období. Starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) v posledních dnech má na práci mladé Seveřany táhnoucí na Prahu. Ještě těsně před smluveným rozhovorem držel u ucha mobilní telefon.

* Vypadá to, že na Jedničce se stále něco děje. Co jste právě řešil po telefonu?

Nastal „severský týden“, kdy dánští, švédští a norští studenti tráví své prázdniny v Praze. Letos máme informace, že se přidají i mladiství z Holandska. Minulý rok už jsme na to byli připraveni, aby nedocházelo k poškozování hotelových pokojů nebo vytloukání barů, což se stalo předloni.

* Nebyli jste připraveni?

Problém je, že jde o někdy víc než deset tisíc mladých lidí. U nás je alkohol daleko levnější než v severských zemích, což vede k nadměrné konzumaci. A právě u těch, kteří nejsou schopni zvládat pití, přichází problémy. Nechceme, aby to poškozovalo naše vztahy s Dánskem ani turistický ruch, ale abychom už dopředu stanovili pravidla a policie byla připravená.

* Další aktuální věc, na rozdíl od studentů dlouhodobá, je projekt Opencard, jenž možná skončí. Co si o nastalé situaci myslíte?

Samotná myšlenka je dobrá. Celý svět směřuje k digitalizaci. Chyba však byla na prvopočátku, kdy se Praha nesnažila získat kartu i licence. Je to škoda pro samotného Pražana, kterou neuměla zatím žádná politická reprezentace vyřešit. Vždy se lidé spíše snažili celou věc shodit na své předchůdce, nikoli dojít k nějaké dohodě s provozovatelem. Když se celá věc zpolitizuje, tak jí to škodí.

* Pokud tedy přijde nové vedení, nemělo by vytahovat kostlivce předchůdců, ale mlčet, vše udělat a nechlubit se výsledkem?

Když je to hotovo, tak o tom lze pohovořit třeba s odstupem doby. Ale medializace, kdy vedete právní spor, není přínosná. Což je kupříkladu problém karty Opencard či tunelu Blanka. To není nic proti průhlednosti. Hospodaření stejně musíte předkládat. Pakliže jsou obtíže, tak se mají nejdříve vyřešit a ne o nich nejdřív vyprávět. Když jsem v roce 2010 nastoupil, zakázal jsem si mluvit o minulosti. Kostlivci ve skříních sice byly,mně se je podařilo téměř ze sta procent vyřešit. Největším byl případ arbitráže o 1,2 miliardy korun vůči Praze 1. Tu se podařilo zvrátit a ještě usilovat o další miliony korun.

* I přes zlepšení hospodaření se Praha 1 stále potýká s odlivem obyvatel. I kvůli tomu bylo v posledních volbách voleno méně zastupitelů. Co je důvodem úbytku občanů?

Ono je spíš méně přihlášených obyvatel. Mám tu sčítání občanů z roku 2013, z nějž vyplývá, že v naší městské části je asi deset tisíc obyvatel, kteří tu bydlí. Svítí, topí, splachují a užívají veřejné komunikace, ale z nějakých důvodů nejsou přihlášeni k trvalému pobytu. Jde třeba o cizince či o lidi, kteří pochází odjinud a tady fungují jen určitou část svého produktivního života. Počítají proto pak s návratem domů, třeba na Moravu.

* A děláte něco pro setrvání lidí, či zvýšení počtu obyvatel?

Nepovolujeme změny z bytových prostor na nebytové. Dokončujeme bytový dům, abychom přitáhli perspektivní rodiny s dětmi. Jinde už se však stavět nedá. Domnívám se, že atraktivita bydlení v centru opět stoupá a lidé se začnou vracet. Jen chtějí větší komfort. Proto bude méně lidí na metr čtvereční.

* I tak lidé odchází.

Ano, ale spíše v jednotlivých případech. Lidé zprivatizují byt, prodají ho a jdou bydlet jinam. Taky jsou tu stále problémy, které mohou lidi donutit se přestěhovat.

* Jaké?

Centrum bude vždy pod náporem zahraničních turistů. Je tu zvýšený hluk, špatné parkování, protože tu lidé chtějí stále parkovat. Bohužel chybí městský okruh. Řada aut, které jedou kupříkladu Karmelitskou ulicí, by mohla objíždět. Jenže městské části na kraji Prahy nechtějí, aby jimi vedly komunikace.

* V čem vadí cizinci, které jste zmiňoval? Dělají hluk?

Zejména v nočních hodinách. Ale hluk vzniká hlavně kvůli nešťastnému rozhodnutí magistrátu o pouličním umění, buskingu, které bylo přijato před zhruba třemi roky. Busking se v podstatě stal nehorázným koloritem, který přestával mít s kulturou cokoli společného. I to je důvod, proč se Praha 1 vylidňuje. Když vám hodiny bubnují pod okny, tak se rozhodnete odstěhovat.

* Ale vždyť jsou určené zóny pro produkci, s tím, že na jednom místě lze být nejvýš dvě hodiny.

Za prvé: zóny jsme si vynutili my, aby se to aspoň trochu zpřísnilo. Za druhé: ukazuje se, že je to nedostatečné. Buskeři se přesunou o několik ulic dál a pokračují. Navíc jejich množství není regulované, takže na to místo zas přijdou jiní. Magistrát poškodil obyvatele Prahy 1 a my chceme, aby byl busking vytlačen z centra města.

* Píšťalkář či bubeník jsou nejspíš nepříjemní, ale kytaristé a jim podobní mohou zpříjemnit procházku středem města.

Máte pravdu, ale musí přijmout pravidla na regulaci, která však žádná nebyla. Stanovení míry hluku je formální, prázdné plácnutí do vody. Policie není oprávněna hluk měřit. Zejména jsme volali, aby nebyly dovoleny žádné zesilovače, které se stále používají.

* Jaké vidíte východisko?

Měli bychom se inspirovat Vídní či Mnichovem a povolení vydávat pozitivně. Městská část uvede, jak je velká a tak unese jen určitý počet míst na hlučný busking. Vydají se povolenky, jež si jednotlivý buskeři rozeberou. Nemusí být zkušební komise. Stačí, aby někdo určil, klidně sami umělci, co je hlasitý busking, a kde nemůže být. Podobně jako na muzikanty, si lidé stěžují i na vozítka segwaye.

* Stěžovali si lidé i na změny v městské hromadné dopravě?

Máme asi dvě desítky připomínek. Týkají se hlavně linek 9, 14 a autobusu, který jezdil od nemocnice na Petříně na Malou Stranu a odtud na Florenc. Dneska je to rozděleno do dvou linek a ty nenavazují, nejsou průběžné přes most. Ač nejsme úplně spokojeni, tak spojující metro jako ekonomický důvod bereme.

* Takže se vás změny příliš nedotkly?

Měli jsme k úpravám jen drobné výhrady, ale promluvili jsme si s Ropidem a jejich argumentaci bereme. Víme, že je třeba přistupovat ke změnám kompromisně. Dopravní obslužnost centra je i tak dostatečná, v pořádku. Jinde je to bouřlivější.

Oldřich Lomecký 58 – tolik let oslavil 9. ledna 1998 – stává se ředitelem sokolského Tyršova domu 2010 – od listopadu tohoto roku je starostou, loni byl znovu zvolen 2 – počet jeho dětí 

 BENEDIKT LEDERER    

10.2.2015 Pražský deník str. 02 Z metropole

Štítky
Osobnosti: Oldřich Lomecký
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme