Laudát: „Zelená Evropa“? Možná spíš setmělá

22. 4. 2014

Přesně v den, kdy TOP 09 na tiskové konferenci kritizovala úmysly ministra financí Babiše  vybrat všechny výnosy z dividend  Skupiny ČEZ a přilepšit nejen  státní kase, ale  zejména potěšit  soukromé akcionáře 5 miliardami korun, se večer konalo dramatické jednání zástupců jednotlivých spolkových zemí  a kancléřky Merkelové o dalším směřování německé energetiky. Neuvážené a riskantní rozhodnutí  kancléřky vsadit vše na obnovitelné zdroje, posunuje  nejprůmyslovější zemi  v Evropě k labilní situaci v klíčovém strategickém odvětví. Masívní podpora obnovitelných zdrojů na úkor klasických, vedla k totálnímu pokřivení ekonomické situace na evropském energetickém trhu.  Rychlé odstavování jaderných elektráren a stále větší závislost na počasí vytváří podmínky pro krizovou situaci, s jakou Evropa dlouho nebyla konfrontována. 

     Rozhodnutí kancléřky Merkelové vsadit na „měkké“ zdroje obnovitelné energie je o to nepochopitelnější, že kancléřka je profesně vzdělána ve fyzice.  Populistické rozhodnutí v politice obnovitelných zdrojů teprve nyní nabývá praktických kontur – potřeba vybudovat mohutné přenosové sítě, což si dnes začínají s hrůzou uvědomovat nejen ekonomové, ale i krajináři, nestabilní síť, potřeba budovat záložní stabilní zdroje pro situace, že nebude svítit slunce, či foukat vítr atd. Německá ekonomika riskantní rozhodnutí kancléřky snad ustojí, naše nezodpovědné následování však může skončit krachem.

     Je ironií osudu, že den poté, co za všeobecného jásotu skončil projekt dostavby dvou bloků jaderné elektrárny Temelín, vyšla zpráva o tom, že německé spolkové úřady začínají varovat před rizikem blackoutu. Dokonce stanovily jeho pravděpodobnou dobu – zima 2017/2018. Nejdramatičtěji se projeví v průmyslovém Bavorsku. Berlín tam totiž nařídil uzavření tamních jaderných bloků, a tak dnes tuto nejvyspělejších spolkovou zemi napájí Temelín a francouzské jaderné elektrárny.  Snad po obdobných informacích i pan Babiš pochopí, že ČEZ je především strategická firma, která není od toho, aby sloužila k financování už tak přesocializované společnosti, ale strategická společnost, na níž závisí fungování naší země.  

     Na posledním řádném jednání Hospodářského výboru Sněmovny bylo dost médií na to, aby napsala, co se při projednávání situace na energetickém trhu a dividendové politiky odehrávalo. Než se výbor rozpadl pro neusnášeníschopnost, alespoň přijal usnesení, ve kterém nedoporučuje vybrání všech zisků ČEZu na úkor potřebných investic. Snad si pan Babiš dá říci a bude se chovat odpovědně. Jejich slogan ANO, bude líp, by se snadno mohl změnit na ANO, bude tma. Ale možná by se někomu v hlavě paradoxně rozsvítilo. Proč ale mají trpět Babišovi nevoliči? Jsem zvědavý, kam při rozpadu energetického trhu pošlou „prozíraví makléři“ akcie postižených energetických společností? Vlastně zvědavý nejsem. Kam, to ví skoro každý.

František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme