Laudát: Energetika před a po přírodní katastrofě v Japonsku

Komentář předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta

18. 3. 2011

Křehkou nadstavbu živé přírody člověk v zásadě ovládl. Nikdo a nic nestojí nad člověkem. Jeho největším nepřítelem jsou jiní jedinci téhož druhu. Co člověk řídit a ovládat neumí, jsou přírodní živly, zejména síly, jejichž zdrojem jsou geologické interakce. Čerstvá katastrofa v Japonsku jasně ukázala, že tyto síly si pohrávají i s odolnými díly lidské civilizace jako s pověstnými sirkami. Dokáže si snad někdo reálně představit sílu, která hlavní japonský ostrov posune o 2.5 metrů a vychýlí osu planety o 10 cm?

Nejnovější katastrofa by rozhodně neměla diskreditovat jadernou energetiku. Jedno z největších zemětřesení zaregistrovaných v moderních dějinách elektrárny přežily v poměrně dobré kondici. Co je však závažný problém, došlo k devastaci podpůrných systémů, které jsou pro kontrolu nad jadernými technologiemi otázkou života a smrti.  Těmito podpůrnými systémy jsou chlazení a záložní zdroj elektrické energie. Je to celkem logické, protože  chladící systémy se bez elektřiny neobejdou.

Havárie v japonských jaderných elektrárnách však rozhodně další osudy jaderné energetiky ovlivní zásadním způsobem bez ohledu na skutečný rozsah katastrofy, jež aktuálně probíhá a jejíž rozsah ještě není znám. Už nyní jsou však na stole otázky výběru místa pro jaderné elektrárny. Je skutečně vhodné umisťovat je na pobřeží do těsného sousedství moří nejen z důvodu rizika vlny tsunami? Jak zvýšit odolnost podpůrných systémů chlazení a zálohování náhradního zdroje elektrické energie? A ve vzduchu visí ještě jedna nevyřčená otázka. Je vůbec vhodné, aby zařízení tohoto typu provozovala privátní společnost? Odpůrci samozřejmě namítnou, že chování provozovatele lze ovlivnit zákony, dozorem a provozními předpisy. Jenže z tiskových zpráv lze dovodit, že ne vždy provozovatel informoval příslušné orgány včas a v plné šíři.  Jestli by něco měla japonská vláda po zvládnutí aktuální krize udělat je důsledné prověření každé minuty, která po zemětřesení proběhla. Některé kroky by například ze strany obsluhy mohly přijít dříve, než se ve skutečnosti stalo. Chápu, že rozhodnout o odepsání zařízení za stovky miliard není lehké. Ale to může být zlomek toho, jak draho nás přijde likvidace následků. A lidské tragédie se navíc napravit nedají.

František Laudát
poslanec
Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme