Kolář (TOP 09): Praha 6 je tak významnou částí, že by neměla být limitována jen čtyřmi roky

27. 4. 2015

„Programové prohlášení chápu právě jako strategický výhled do dalšího období, které není záměrně limitováno pouze čtyřmi roky. Praha 6 je totiž natolik významnou městskou částí, že si nezaslouží jen krátkodobé výhledy,“ řekl Ondřej Kolář (TOP 09), starosta městské části Praha 6.

Starosta dodal, že minulé koalici o dvou stranách (ODS, ČSSD) trvalo od listopadu 2010 do května 2011 než dala prohlášení dohromady. Současná pětikoalice zvládla dát dokument veřejnosti o měsíc dříve (přesně o 34 dní), takže současná kritika, že se v současné koalici rodilo prohlášení neúměrně dlouho, je tedy opravdu neoprávněná.

Nové radě se bez ohledu na to, že neměla prohlášení povedlo vypovědět řadu nevýhodných smluv, zrušit předražené právní služby, připravit nejrůznější akce a otevírat úřad lidem.

Jak hodnotí 100 dní nové rady starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09):

Stihli jsme nastartovat revizi všech smluv, okamžitě byly prověřeny projednávané stavební záměry a opětovně vyhodnoceny podané změny územního plánu. Řada změn byla stažena či pozastavena. Probíhá hloubková kontrola odboru správy obecního majetku a připravuje se celková reorganizace právního odboru. Kompletní přeměnou prošlo SNEO, které postupně přebírá do správy objekty v majetku Prahy 6 a začíná tak konečně plnit funkci, pro kterou bylo kdysi zřízeno.

Podařilo se dojednat odklad změn v linkovém vedení MHD s tím, že budou připraveny tak, aby cestujícím opravdu přinesly zlepšení. Začali jsme otevřeně komunikovat s občany, od svého nástupu do funkce jsme uspořádali tři veřejné debaty k projektům dotýkajícím se bezprostředně obyvatel v daných lokalitách a vypsali k jednomu z nich anketu. Předchozí vedení se komunikaci na toto téma důsledně vyhýbalo, takže jsme v poměrně obtížné situaci, ale věříme, že rozumné řešení například tramvajové trati na Dědině najdeme.

Snížili jsme náklady na úklid a údržbu veřejné zeleně při zachování jejich kvality, podařilo se nám totiž uzavřít smlouvu o spolupráci se spolkem Naděje a K srdci klíč - jejich klienti bez domova se budou podílet na úklidu veřejných prostranství v Praze 6. S pražským magistrátem jsme začali jednat o pozemcích vhodných pro stavbu nové LDN. Podařilo se získat dotaci hlavního města ve výši 7 miliónů korun na rekonstrukci jídelny a varny ZŠ Emmy Destinové a do rekonstrukcí škol a školek bude letos směřovat přes 100 milionů korun. Byla navázána úzká spolupráce a pravidelná setkání s rektory vysokých škol na území Prahy 6 a Suchdola a otevřena myšlenka kampusu v Technické ulici mezi VŠCHT a ČVUT, což je ze strany vysokých škol vnímáno nesmírně pozitivně.

Byl zahájen projekt "Otevřené smlouvy" a přípravy vzniku organizace "Otevřená města" - Praha 6 participuje s několika dalšími městy na přípravných pracích ke zveřejňování smluv v otevřených datech. Byla spuštěna příprava nové podoby časopisu Šestka - změny obsahu, vizuální podoby, distributora a inzerce. Předpokládáme modernější obsah, vyšší příjem z inzerce, posílení redakce a zlepšení distribuce - první nové číslo vyjde na přelomu srpna a září. A jako třešničku na dortu jsme nastavili nová pravidla autoprovozu, aby Praha 6 zbytečně neplýtvala na operativním leasingu aut, se kterými nikdo nejezdí. 

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme