Hudeček: Případný blackout nenecháváme náhodě

8. 8. 2014

David BOREK, moderátor--------------------

Primátor hlavního města Prahy Tomáš Hudeček. Hezký večer vám přeji.

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor /TOP 09/--------------------

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor--------------------

Pane primátore, jako novinář vím, že média občas mají tendenci strašit, ale opravdu pokud více než milionová metropole zjistí, že v případě výpadku proudu by nemohla zajistit kvalitní nemocniční péči, že by nemohla zajistit pitnou vodu, není to trošku na podivenou a není to šokující, alarmující pro vás minimálně?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor /TOP 09/--------------------

Já bych to nenazval, že to je šokující, já si myslím, že je povinností samosprávy a veřejné správy se postarat o bezpečnost obyvatel a my jsme při našem cvičení, které probíhalo asi před 4 měsíci a půl roku jsme se na to cvičení připravovali, zjistili, že zkrátka tady v těchto některých páteřních infrastrukturách, jako je třeba nemocnice, nejsou dostatečné zásoby elektrické pro elektrické energie, zkrátka agregátory na dostatečnou dobu a jeden ze závěrů toho cvičení je, že by právě měla právě tato doba být prodloužena.

David BOREK, moderátor--------------------

Co se tedy bude teď měnit a kdy se to bude měnit, protože teď je vlastně mluvíme o jakémsi výkopu, prvotní signál, že se má zavést soubor, tuším, 32 opatření, která vzešla z onoho cvičení, ale kdy budou zavedena?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor /TOP 09/--------------------

To jsou věci, která, to jsou věci, které stojí někde některé na straně hlavního města Prahy, některé vyžadují legislativní změnu, takže i proto i já jsem se dneska právě sešel s ministrem Chovancem nad věcmi, které vyžadují jaksi přístup celého státu, nejen hlavního města Prahy. Jsou tam legislativní změny, protože ty problémy, na které my jsme narazili, jsou i relativně blackoutem úžeji nesouvisející, protože například městští policisté, městští strážníci, kterých máme 2,5 tisíce, nemůžou být nasazeni ve větším počtu ani v případě katastrofy na delší dobu, to znamená, je potřeba legislativní opatření, které odbourá tady tento blok. Dále, jak jsem řekl, nemocnice mají v současné době agregáty na v podstatě, dejme tomu, 7, 8, 9 hodin. My si myslíme, že by to podle vzoru v Rakousku a v Německu opravdu mělo být 72 hodin, to znamená 3 dny. Dále zásoba vody. Zjistili jsme v případě výpadku elektrické energie dojde velmi jednoduše k tomu, že přestane také pro domácnosti téct voda. Na tuto situaci Praha v současné době úplně připravena není a těch cisteren, které by vodu mohly takto v ulicích rozvážet a dávat, není dostatečné množství. A těch problémů, na které jsme přišli, je, je řádově, jak bylo řečeno, pár desítek.

David BOREK, moderátor--------------------

No mě tam zaujala jedna věc, která patrně bude na delší lokte, protože tam se také mluví o nutnosti záložního zdroje elektřiny, tedy jakási pohotovostní elektrárna pro Prahu. To je tak někdy do roku 2030, 40, 50? Nebo se to může stihnout za v podstatě kratší dobu?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor /TOP 09/--------------------

Praha v současné době má na svém území několik, několik zdrojů energie, elektrické energie s tím, že ten nejvýznamnější je spalovna, spalovna odpadu, která má výkon dokonce 120 megawattů. A pak jsou drobné další malé zdroje. Nicméně Praha pro nouzový režim, to znamená v případě, že by opravdu proud vypadl, tak potřebuje zhruba 300 megawattů. Závěry toho cvičení mluví výhledově právě o tom, že v případě rozsáhlého výpadku elektrické energie, který by se stal na území hlavního města Prahy, středních Čech potažmo, potažmo i většího území, tak jedním z řešení může být právě i takzvaný ostrovní provoz a na toto Praha není připravena. Proto i v budoucnu, pokud by se mělo hlavní město, milionového město vyvarovat opravdu těm nejkritičtějším důsledkům výpadu elektrické energie, tak jednou z vizí je, postavení dalšího záložního zdroje elektrické energie. 

David BOREK, moderátor--------------------

A teď, prosím, tedy sdělte jako člověk, který se na radnici zajímá o územní plánování, ve které pražské čtvrti tedy se mají těšit na výstavbu nové elektrárny?

Tomáš HUDEČEK, pražský primátor /TOP 09/--------------------

Já si nemyslím, že jsme vůbec tady v této fázi, dokonce to nebyl ani jeden z cílů toho cvičení. Je to spíše jeden ze závěrů, který, který takto vyšel. V minulosti se v hlavním městě v Praze uvažovalo o tom postavení několika paroplynových elektráren, nicméně tady toto jaksi není na pořadu dne. A jak říkám, já si myslím, že ta diskuse o nějakém případném zdroji je teprve v počátcích. A jak říkám, to ani nebylo cílem toho cvičení.

David BOREK, moderátor--------------------

Děkujeme. Primátor hlavního města Prahy, Tomáš Hudeček, na shledanou.

ČT 24, Události, komentáře 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme