Formulovali jsme potřebné změny k problematice domácího a sexuálního násilí. Změna výše trestních sazeb, vzdělávání a redefinice znásilnění.

10. 5. 2022

„Odborný seminář navazuje na oznámení naší společné iniciativy zlepšit postavení obětí domácího a sexuálního násilí. Za TOP 09 podporujeme zejména změnu výše trestních sazeb, vzdělávání soudců a státních zástupců a redefinici skutkové podstaty znásilnění. V současné legislativě musí oběť dokazovat, že vyjádřila nesouhlas. V novém pojetí bude potřeba prokázat vyjádření souhlasu. Důkazní břemeno se tak přesune z oběti na obviněného. Souhlas lze vyjádřit hned několika formami. Že bude potřeba písemný souhlas, je samozřejmě nesmysl,“ řekl Michal Zuna. 

 

„Ruku v ruce se změnou legislativní, musí jít změna společenská a celková změna přístupu k obětem. Je rolí politiků o tom mluvit, aby se situace ve společnosti změnila. Můžeme zvýšit tresty, ale pokud se soudci i nadále budou držet u spodní hranice, nedosáhneme žádné změny. Naše úsilí se zároveň zaměřuje i na přístup bezpečnostních složek, církví a široké veřejnosti. Chceme do společnosti vyslat jasný signál, že ublížení blízké osobě není v pořádku.  Že takové chování nelze přehlížet a že takové chování nelze tolerovat,“ doplňuje Michal Zuna.

Štítky
Osobnosti: Michal Zuna
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme