Ani škola, ani školka. V Praze se otvírají desítky nultých tříd

5. 9. 2012

Populační boom a stále větší počet dětí, kterým odborníci doporučují odklad školní docházky. Díky těmto dvěma faktorům se otvírají v metropoli desítky nultých ročníků základních škol.
Zatímco v roce 2010 žádaly pražské školy o otevření tří nových přípravných tříd, letos už to bylo 17. Desítky jich přitom existují už z minulých let.
„Letos máme přípravnou třídu pátým rokem. Nápad vznikl tak, že jsme reagovali na vysoký počet dětí s odkladem školní docházky. Jelikož je ve třídě omezený počet dětí, mohou s nimi učitelky pracovat individuálněji než ve školce," popsala vznik první nulté třídy ředitelka Základní školy Generála Janouška na Černém Mostě Ilona Šťastná.
Mezi rodiči za to sklidili obrovský ohlas a postupně přidávali další třídy. Letos už mají otevřené tři.
V přípravné třídě se děti ocitají napůl mezi školou a školkou. Ve třídě mají lavice a tabuli. Vzadu však mají také koberec, na kterém si mohou hrát.
Podle Šťastné se učí například, co je vpředu, co je vzadu, že se čte a píše zprava do leva. Čtení a psaní však učitelky nechávají až na první třídu. Pokud by se totiž děti učily číst a psát už v nultém ročníku, v první třídě by se pak nudily.

Zájem mají i rodiče pětiletých

Ačkoliv jsou přípravky určené primárně pro děti s odkladem nebo potomky cizinců, zájem mají i rodiče předškoláků. „Zřídili jsme speciální třídu pro pětileté děti. Učí se fungovat jako ve škole, dodržovat pravidla, jak se zdraví, jak se hlásit, zkusit vydržet 20 minut u nějaké činnosti," popsala systém výuky Šťastná.
S otevřením přípravných tříd jsou spokojeni i v Praze 9, která je má už ve třech základkách. „Zájem o přijetí do přípravné třídy předčil naše očekávání," zmínila už dříve radní pro školství Zuzana Kučerová. Do tříd prý chtěli své dítě přihlásit i rodiče dětí z jiných městských částí.

Úleva pro školky

Díky přípravným třídám se navíc uvolní místa ve školkách pro mladší děti. Školky totiž musí přednostně přijímat právě předškoláky. Zjednodušeně lze říct, pokud má deset dětí odklad a ve školce zůstanou další rok, znamená to, že nezbude místo na deset tříletých.

4.9.2012    Mladá fronta DNES    str. 3   Praha

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme