Adamová: Ukrajina se bez pomoci neobejde

17. 2. 2015

Pomoc v oblasti reforem, sociálních služeb nebo standardu navrhuje pro Ukrajinu poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, která o víkendu diskutovala v polské Lodži na 8. evropsko - ukrajinském fóru. Konference se zabývala hospodářským potenciálem rozvoje Ukrajiny, sociálně bezpečnostními otázkami, nebo spotřebou přírodních zdrojů na Ukrajině.

Poskytnutí jistého know-how například v oblasti reforem, sociálních služeb a standardů je jedna z možných cest, jak Ukrajině pomoci modernizovat sociální systém,“ řekla ve svém projevu na konferenci, kterou každoročně navštíví přes 400 politiků a expertů z celého světa, poslankyně Markéta Adamová (TOP 09), členka výboru pro sociální politiku.

V diskusi o potřebnosti reforem v sociální oblasti se Adamová podělila o zkušenosti České republiky. „Sami Ukrajinci si uvědomují, že posledních deset let promarnili a mají velký problém s korupcí na všech úrovních. Nyní však stojí doslova na křižovatce svých dějin a je z nich cítit obrovské odhodlání a motivace ke změnám, které jsou vyžadovány,“ řekla Adamová v reakci na vystoupení ukrajinského náměstka ministra práce a sociálních věcí Viktora Ivankevyho. Ten hovořil o situaci lidí na útěku, kteří opustili domovy kvůli bojům probíhajících na východě Ukrajiny, a zdůraznil, že ukrajinská vláda pracuje na reformách, včetně reformy důchodového systému. Reformy výměnou za finanční pomoc v rozsahu 17,5 miliard dolarů vyžaduje také Mezinárodní měnový fond.

Na konferenci se také hovořilo o současné „loajalitě“ Česka, Slovenska i Maďarska k Rusku. Nad současným problémem v zahraniční politice České republiky, který TOP 09 kritizuje, upozornil polský historik a publicista Adam Michnik. Je smutné, že ČR je zde zmiňována jako země, která se staví na stranu Ruska, alespoň ústy některých svých vrcholných představitelů. I proto jsem považovala účast na konferenci za důležitou. Věřím, že konference jako je tato, mají šanci přispět k zlepšení situace na Ukrajině. Nesmíme však zůstávat pouze u slov ale přejít i k činům. Ukrajina potřebuje nejen naši pozornost, ale především naši pomoc,“ komentovala Markéta Adamová.

TOP 09

17. 2. 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme