Škola není žádná příprava na život, ale je to život sám

8. 4. 2017

Vzdělání by podle senátora a ředitele Gymnázia Jana Keplera mělo být jistou kultivací člověka nejen ve smyslu vědění, ale i osobnostního rozvoje. Mělo by se víc pracovat na tom, aby lidé dokázali být konkurenceschopní za 20, 25 let, v době, kdy budou zaměstnání, o kterých dneska ani nemáme páru, technologie, které si neumíme představit, propojení celosvětové takové, že se nám o něm ani nezdá. 

„Vzdělání se tak dá shrnout do několika pojmů – komunikace, pochopení toho, co dělám, kreativita ve smyslu schopnosti reagovat na změněné okolnosti a podmínky, spolupráce s ostatními, komunikace nejen v češtině, ale minimálně ve dvou dalších světových jazycích. A k tomu samozřejmě digitální a matematická gramotnost na co nejvyšší úrovni. A když řeknu matematická gramotnost, tak tím míním, ne že budou dosazovat do vzorců, ale budou využívat toho, co může dát jen matematika – od schopnosti logického uvažování, přes abstrahování až k ověřitelnému výsledku. Zatím děláme všechno pro to, aby konkrétně třeba matematika tenhle rozměr čím dál tím víc ztrácela, než aby ho naopak posilovala,“ prohlásil Jiří Růžička. 

Příkladem jsou podle něj třeba jednotné přijímačky na střední školy a povinná maturita z matematiky. „To přesně tuhle představu potírá, a jestli to něčemu uškodí, tak jen opravdové matematické gramotnosti,“ uvedl Jiří Růžička. 

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE

Další informacehttps://www.facebook.com/ruzickadosenatu/.  

(red)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme