Radim Šenk: Prodloužení Parku přátelství – veřejná diskuse

2. 2. 2018

V Praze 9 neexistuje mnoho cennějších míst, která si svou polohou a napojením na okolí zaslouží takovou pozornost jako právě okolí metra Střížkov, a proto podporuji rozhodnutí Městské části Praha 9 toto téma veřejně diskutovat. Uspořádání ankety a hlasování obyvatel Prahy 9 pak bylo logickým vyvrcholením této diskuse, když se 82 procent hlasujících vyslovilo pro odkoupení pozemků o rozloze 23 640 m² za 175 milionů korun.

I já jsem jednoznačně pro odkup celého pozemku Prahou 9, trápí mě ale těch 175 milionů korun, které má naše městská část za pozemek zaplatit. Nebavíme o ceně za plochu parku, jak ji dnes nezastavěnou vnímáme, ale o ceně za územním plánem určenou plochu, která je definována jako smíšené území městského jádra, kde se smí stavět bytové domy, nákupní centra i kanceláře. Cena za m² pozemku tedy spíše odpovídá ceně plochy k výstavbě, odvozené z případných zisků plynoucích z realizace projektů

Alternativa s částečným odkupem za 60 milionů nebyla podle mého názoru optimální, jelikož předem dávala developerovi bianko směnku na maximální využití neprodávané části u stanice metra, a to by se samozřejmě nelíbilo lidem z okolí metra Střížkov.

Dobrou zprávou je, že projekt scelení parku do jedné zelené plochy podporuje i primátorka Prahy Krnáčová, a tak věřím, že se v rozpočtu hlavního města najde podstatná částka, která přispěje Praze 9 na nákup daného pozemku.

Jak dál s pozemkem?
Při debatách, které vedu s občany, zaznívá několik návrhů na další využití odkoupeného pozemku. Jedni navrhují nechat zelené volné plochy tak, jak jsou dnes, aby bylo možné i nadále pořádat cirkusová představení vedle parkoviště Jiřetínská, další zrekultivovat a prodloužit stejný charakter území tak, aby pokračoval až k ulici Lovosické, jiní by vytvořili prostranství pro aktivní odpočinek.

Osobně bych dal přednost rozšíření Parku přátelství o novou sportovně-pohybovou funkci tak, aby se vzájemně obě části parku doplňovaly. Jde o to, aby již zrekultivovaná část s relaxačními vodní prvky, hojně využívaná seniory a maminkami s malými dětmi, byla doplněna vybavením pro mládež a aktivní dospěláky, kteří nechtějí sportovat jen v tělocvičně. Příkladem by nám mohly být parky v okolí Ladronky v Praze 6 nebo Gutovky v Praze 10, které jsou zaměřené na rodinné vyžití.

Hlavním úkolem zůstává volný pozemek Městskou částí Praha 9 odkoupit. Jestli se to podaří za 175 milionů korun nebo i výhodněji, rozhodnou finální jednání s investorem za účasti radních Prahy 9 a následné jednání zastupitelů. Pevně věřím, že pokud se nakonec daný výdaj uskuteční, bude tato investice vnímána jako logická a rozumná a bude oceněna nejen budoucími generacemi spoluobčanů Proseka a Střížkova.

Městská pláž v Parku přátelství?
Pláž na Proseku? Kdo to kdy slyšel? Pláž u nás, bez přístupu k moři?
I tato alternativa je možná a Praha 9 by mohla po vzoru dalších pražských částí nebo po vzoru Kodaně, Paříže, Bruselu, Bratislavy či Vídně městskou pláž vybudovat. Pojďme si z nich vzít inspiraci!

V Praze, v bezprostřední blízkosti Vltavy, jsou Žluté lázně, které byly americkou televizí CNN vybrány mezi nejlepších deset evropských městských pláží. Nabízí se otázka, zda podobnou aktivitu v menším měřítku podpořit i v Praze 9.

V loňském roce byla na sezonu otevřena nová pláž v Dejvicích blízko areálu ČVUT, kde je ale omezení kvůli víkendovým farmářským trhům a vzdálenému připojení k vodě. V Brně i Liberci malé pláže fungují již několik sezon přímo v centru města.

Městské pláže většinou nabízejí travnatou pláž, hřiště na plážový volejbal, šachy, stolní tenis nebo pétanque. Ideální je spojení s vodní plochou, sprchou či mlhovištěm – a samozřejmě blízkým barem či restaurací.

Radim Šenk,
zastupitel Prahy 9 a člen regionálního výboru TOP 09