Praha 9 je zase o kus bezpečnější

19. 5. 2017

Obyvatelé Prahy 9 se cítí bezpečně. Vyplynulo to z analýzy Magistrátu hl. m. Prahy, podle které je devátá městská část mezi 22 největšími městskými částmi spolu s Prahou 16 na druhém místě. Jak k tomuto výsledku přispělo vedení městské části, přiblížil Milan Tuček (TOP 09), radní MČ Praha 9 pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

S Policií ČR a Městskou policií Praha, stejně jako s dalšími složkami IZS, jako je Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy, úzce dlouhodobě spolupracujeme. Tyto složky se snažíme podporovat především materiálně, když jsme například policistům a strážníkům poskytli telefonní karty pro jednorázové volání, navigace do vozidel a další vybavení. Hasičům jsme například nedávno předávali termovizní kameru.
Velkým pomocníkem policistů a strážníků v Praze 9 je rovněž lokální kamerový systém, který financovala naše městská část. Více než dvě desítky kamer jsou napojeny na místní oddělení Policie ČR a Městské policie v Praze 9 a v rámci hlavního města jde o ojedinělou záležitost.

Není zbytečné, aby MČ Praha 9 zřizovala vlastní kamerový systém, když městský kamerový systém, pokrývající i území Prahy 9, provozuje hlavní město?
Počet bodů městského kamerového systému je pro nás nedostačující. Devítka je velmi expandující městskou částí, obyvatel neustále přibývá, navíc ve Vysočanech se nachází z hlediska kapacity návštěvníků (17 360 míst) největší sportovní hala v ČR, kde se pořádají nejen sportovní, ale také kulturní akce. A s takovýmto nárůstem počtu lidí souvisí i nejrůznější bezpečnostní rizika.
Abychom jim dokázali předcházet nebo alespoň mírnit jejich následky, zřídili jsme po dohodě s Policií ČR a Městskou policií Praha lokální kamerový systém MČ Praha 9. Policisté a strážníci z Vysočan či Proseka tak mohou daleko rychleji reagovat na nejrůznější události. Jak sami říkají, snižovat celkový nápad trestné činnosti nebo ji alespoň udržet v určitých mantinelech se jim daří i díky našemu kamerovému systému, který je pro ně téměř nenahraditelným pomocníkem.

Nemá Praha 9 kamer příliš?
Jednou z výhod našeho lokálního kamerového systému je, že technické řešení kamer a využívání wi-fi sítě umožňuje operativní přesun kamer do míst, kde se zvýší kriminalita nebo kde je potřeba nad územím dočasně zvýšit dohled. Nemusíme proto mít kamer tolik. Při jejich instalaci se navíc snažíme najít rozumný kompromis mezi určitou ztrátou soukromí, kterou představují, a eliminováním bezpečnostních rizik, k němuž přispívají. Kamery jsou rozmisťovány tak, aby maximálně zabíraly veřejný prostor, kde se objevují problémy s bezpečností, navíc jejich instalaci konzultujeme nejen s policií, ale také s občany, kteří v dané lokalitě žijí.
A přestože se s obavou z přílišného počtu kamer setkáváme, budeme – na základě požadavků obyvatel Prahy 9 – náš kamerový systém rozšiřovat o dalších šest bodů. Celková kriminalita totiž sice dlouhodobě klesá, ale v poslední době nám dělá vrásky majetková trestná činnost, především vloupání do bytů a do vozidel, krádeže vozidel a jízdních kol nebo vandalismus. Věřím, že i díky novým kamerám se nám podaří zajistit větší bezpečí i v této oblasti. I když je jasné, že bez iniciativy a nasazení policistů a strážníků by samotné kamery nepomohly. A za to jim patří naše poděkování.

(red)

www.praha9.cz