I slíbený kožich zahřeje

19. 7. 2017

Pražští radní nám v úterý jednomyslně (!) po dlouhé debatě schválili nejtvrdší variantu zákazu vjezdu kamionů do Prahy. Přitom předseda jedné z koaličních stran se nedávno nechal slyšet, že okruh nechce.

„Z pohledu Prahy je to jediná možná cesta“, tvrdí radní pro dopravu Dolínek. Ano, samozřejmě, byla by, kdyby existovala kapacitní náhrada, kam kamiony vykážeme. Okruh není, tak alespoň něco zakážeme. Dolínek mluví jako hrdina, který zachraňuje Pražany před vnějším nepřítelem, honí politické body, nic víc za tím není. Musí totiž moc dobře vědět, že včera radnicí demonstrativně schválený zákaz nemá na věc vůbec žádný vliv, protože ministerstvo dopravy nic takového s nejvyšší pravděpodobností neposvětí.

Je to jen další prázdné politické gesto dobře načasované na začátek volební kampaně. Tuto neúnosnou situaci tady přece máme už dávno. Je to skoro na den přesně rok, tedy červenec 2016, co radní hl. města Prahy rozhodli o stejném návrhu zákazu jízdy kamionů s tím, že bude platit od ledna 2017, nic se však nekonalo a máme tu červenec 2017 (tedy 3 měsíce před volbami) a o zákazu se rozhoduje znovu. Už dávno totiž nemají kamiony jinou možnost, jak Prahu objet. Pokud si myslíme, že řešením je vytloukání klínu klínem a převedení kamionů jinam, ať si jinde s nimi taky užijí, je to cesta do pekel. To rovnou zakažme na hranicích vjezd kamionů do ČR a bude po problému.

Populismus se v posledních letech stal jedním z klíčových konceptů politiky. Snadno se získávají laciné politické body. Pan Dolínek se evidentně řídí pravidlem, že lepší než populismus je ještě větší populismus. Neměl by pan radní chránit své Pražany tím, že bude opravdu rázně řešit neexistující část okruhu? Neměl by místo prázdného mediálního humbuku před volbami už dávno dělat všechno pro to, aby Prahu této nepříjemné zátěže zbavil? TOP 09 dlouhodobě a neustále tlačí na to, aby dostavba silničních okruhů byla základní prioritou města. Nikoliv jen prázdná prohlášení.

Ovšem stávající koalice bohužel od tohoto tématu dává ruce pryč.

Ing. Marek Doležal, místopředseda RO TOP 09 Praha 9

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme