Fórum Osmička: Praha 8 nepečuje o školy lidsky a s úctou

12. 6. 2017
Předsedkyně zastupitelského klubu TOP 09 Praha 8 Petra Hainzová odpovídá v měsíčníku Osmička na otázku Jak by měla Praha 8 pečovat o své základní a mateřské školy?

Odpověď na tuto otázku by se dala shrnout do jediného slova: lidsky. Mateřské a základní školy nejsou firmy a neměly by se tak řídit. Ano, jsou to příspěvkové organizace, mají rozpočty, provozují doplňkovou činnost, ale jejich primárním úkolem je poskytovat péči a vzdělávání. Dětem. Obec by jim měla nabídnout co největší prostor a možnosti tento úkol plnit.

Každá základní i mateřská škola dýchá spolu se svým ředitelem, který určuje její směřování, styl i atmosféru. Praha 8 má štěstí, že i přes vysoký počet škol se zde sešel skvělý sbor ředitelů, zkušených, vzdělaných, vstřícných a schopných. Současné vedení (ANO) ale systematicky pracuje na rozkladu něčeho, co dlouhé roky báječně fungovalo. A pozor, teď nemyslím systém zpracování rozpočtů nebo plánu investic, myslím právě atmosféru na školách, podporu ředitelů a učitelů, prostor pro kreativitu a vlastní nápady, prostor na dělání své práce, v klidu.

A nyní ke konkrétním návrhům. Koalice by měla zvážit podporu náboru pedagogů, kterých je nedostatek, a to buď finančním příspěvkem, nabídkou bytů, odměn, dalšího vzdělávání atd. Praha 8 by měla do přípravy investičních akcí zahrnout i ředitele, aby nedocházelo k tomu, že v červnu stále neví, jestli smí dát zaměstnancům dovolenou, nebo se bude celý srpen uklízet. Praha 8 by měla v záplavě nové legislativy podpořit školy právním poradenstvím. M. Fichtner by jednoznačně neměl vyhlásit plošné konkurzy na ředitele příští jaro. Odejdou. Vedení Prahy 8 by se mělo chovat lidsky, s úctou. Neumí ale vést, umí jen management. Bohužel.

Petra Hainzová
zastupitelka MČ Praha 8 za TOP 09