Exnar: Staňte se členy TOP 09. Má to smysl!

17. 11. 2019

Petře, co pro tebe znamená výročí 17. listopadu?

Nejkrásnější životní období vyjma svatby s Janou a narození mých dětí. O tom, že policajti zmlátili studenty jsem se dozvěděl doma v sobotu 18. listopadu 1989, když jsme společně s rodiči poslouchali Svobodnou Evropu. V pondělí 20. listopadu jsem chtěl jít na demonstraci. Naši nechtěli, měli o mě strach. Přesto jsem proti jejich vůli vyrazil. Zastavil jsem se ale ve vestibulu metra na Můstku. Bylo mi měsíc patnáct let, bál jsem se co mě tam čeká, a tak jsem se otočil a jel jsem zpátky domů do Dejvic. 21. listopadu naše škola vstoupila do stávky. Praha vřela. Po poledni jsem už byl na Václaváku. Hloučky lidí, šířilo se, že u Rakovníka jsou připraveny tanky, které proti nám vyjedou. V ten moment jsem udělal zásadní rozhodnutí. Ten pocit a ten okamžik si pamatuji jako dnes. Řekl jsem si, že to, co se děje je správné a je potřeba za to bojovat. Od úterý jsem už nechyběl na žádné demonstraci. V pokoji jsem si vylepil plakát Havel na hrad. Přání se mi splnilo a 29. prosince 1989 jsme oslavovali zvolení Václava Havla prezidentem Československa.

Jak hodnotíš těch třicet let?

Osobně mám pocit, že má rodina ušla velký kus cesty a neměnil bych. Myslím, že v Praze 6 se věci dělají dobře, a i díky starostovi Ondřejovi Kolářovi se cítím jako součást rodiny evropských a světových demokracií. Samozřejmě horší je to na celostátní úrovni. Současný politický vývoj v České republice, kdy je předsedou vlády bývalý agent StB a prezident si zve na výročí invaze komunisty do Lán není zrovna dobrá vizitka. V roce 1989 jsem volal StB rovná se GESTAPO a legalizace těchto lidí bez morálky mě netěší. Jsem si jist, že předseda vlády má být morálním příkladem pro deset milionů a ne lhář, který užívá homeopatika na křivdu.

Lze proti tomu nějak bojovat?

Ano, ale jen společnými silami. Babiš je pro mě druhý Berlusconi. Jestli mu to dovolíme, tak nakonec zplundruje zemi. Oligarcha do České politiky prostě nepatří. Já jsem srdcem TOPák, ale hlavně demokrat. To že jsme se odrazili ode dna mě těší, ale počítám zisky demokratických stran a je potřeba, aby nepropadly žádné hlasy! Se sedmi poslanci nikdo díru do světa neudělá. Rád bych, aby nové vedení začalo tuto spolupráci posilovat. Myslím, že my, STAN, KDU ČSL a Zelení máme mnoho styčných bodů.

A co ODS?

Klobouk dolů, jak se dokázala za poslední roky zvednout. Jeden styčný bod jí díky tomu chybí. Vystřídali jsme ji na pozici pidi strany. :-)  Je to samozřejmě pak nejbližší koaliční partner. Myslím, že ji zachránila členská základna. Na té musíme zapracovat i my.

Jak? V České republice je slovo politik skoro nadávka.

To je důsledek 40 let komunismu, ale věřím, že se to začne měnit. V Praze 6 zveme lidi k aktivní účasti v politice. Věřím, že nejsem poslední idealista a že se najde dost lidí, kteří nám TOPku pomohou vytáhnout zpátky tam, kam patří. Winston Churchill sliboval krev, pot a slzy. Já můžu slíbit zájemcům o členství skvělý kolektiv lidí a kdokoliv, kdo bude brát politiku jako službu vlasti a lidem v ní žijících, je u nás srdečně vítám. Touto cestou chci moc poděkovat kolegům z regionálního výboru TOP 09 Praha 6, že dopis s žádostí o vstup do politiky, který je přílohou tohoto článku, podepsali. Jejich realismus je v politice také moc potřeba a myslím, že naše týmová práce může být pro ostatní příkladem. Přihlášku do TOP 09 naleznete na: https://www.top09.cz/zapojte-se/jak-se-stat-clenem/

Šimon Reich

Přílohy
PDF Dopis regionálního výboru TOP 09 Praha 6.pdf (600.5 kB)
Štítky
Osobnosti: Petr Exnar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme