Bílé ovce sem tam černá

19. 1. 2020

Ano, i v politice se najdou lidé, kteří podlehnou moci, kterou ve skutečnosti vlastně nemají. Takový člověk, který zneužije svého postavení, místo aby sloužil lidem a pracoval pro všechny je opovrženíhodný. Kolik jich mezi politiky je? Jsem přesvědčen, že ne o moc větší množství než v jiných oborech. Tak jako se najde lékař, který zanedbá péči, najde se bohužel i politik, který nikdy neměl politikem být. Mezi tyto mohu s klidným svědomím zařadit Davida Ratha, který jako politik totálně selhal. Byl za to odsouzen. A ostatní? Ctím presumpci neviny.

            Je ale i druhá strana mince. Politik, který obviní politika. Zde je potřeba se mít hodně na pozoru. Velmi zde hrozí situace, že politik hnaný touhou po moci útočí na své názorové oponenty všemi možnými prostředky. Všimněte si například Andreje Babiše. Obviňuje jiné politiky, že lžou a kradou. Sám při tom křivě přísahal na své děti, ze zištných důvodů podepsal spolupráci StB a i když v mládí sbíral na brigádě tenisové míčky, je držitelem miliardového majetku. Jak se k tomu majetku dostal? Na jednu stranu se dá ocenit, že je velmi pracovitý, ale pracovitých lidí je hodně a jen pracovitost bohužel z lidí miliardáře nedělá. Odpověď je u Andreje Babiše jasná. Dělal maximum pro svůj užitek,  využil praktik StB, kterým se naučil a lhal a praktikoval nepřátelské převzetí firem.

            Dalším příkladem je Pirátský autobus ve volbách 2017. V podstatě pokračování Babišovi politiky, že všichni ostatní kradou. Všechny tyto útoky diskreditují politiku a útočí na demokracii jako takovou. V občanech  vzbuzují pocit, že všichni politici kradou a tak jim nevěří.

             To jsou ale slovní, či grafické útoky. Další fází je, když politik podá trestní oznámení na politika anebo dokonce téměř na všechny zastupitele tak, jak se to stalo v Praze 1. Za to, jak hlasovali. Sám jsem častokrát při práci v komisích hlasoval. Rozhodnutí často nejsou jednoduchá, ale vždy jsem hlasoval podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Hromadné obvinění politiků? Kde to žijeme?  Představte si, že by se toto stalo Vám. Trpíte tím Vy, Vaše rodina a Vaši blízcí. Navíc toto obvinění kolegů se mě dotýkalo i osobně. Jeden ze zastupitelů Filip Kračmar je mým přítelem, známe se od doby, kdy ještě neexistovala TOP 09, běháme spolu a byl jsem si jist, že nespáchal to, z čeho byl obviněn. Kriminalizaci politiky v podání vězeňských autobusů a účelových trestních oznámení odsuzuji. Politik má bojovat za svobodu v demokracii a ne demokracii oslabovat. Politika má být služba lidem a ne výtah k moci. V Praze 1 se ukázalo, že člověk musí mít vlastní ideály a názor „všetci kradnú“ společnost dopředu neposune. Ti, co účelové trestní oznámení podávají by měli vyvodit ze závěrů vyšetřování osobní odpovědnost. Minimálně omluva všem zúčastněním je na místě.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme