Zbědovaná Budějovická má naději

5. 12. 2019

Psát o Budějovické je jako tancovat mezi vejci. Leckomu se zvýší tlak, jen když o ní slyší, natož když jí musí procházet. Pohled na chátrající nefunkční terasu a stísněný pocit z houštiny kovových vzpěr nikomu na náladě nepřidá. Kdo může, tomuto místu se vyhne, ale pro desetitisíce občanů je to každodenní nutnost, protože tudy chodí do metra, na polikliniku nebo úřad, do banky či za nákupy. Můžeme ještě vůbec doufat, že se po letech zanedbané údržby, zmarněných plánů a nesplněných slibů dočkáme řešení, které bude odpovídat významu tohoto přirozeného centra naší městské části a navrátí mu jeho původní občanskou roli?

V srpnu 2020 hotovo?

To, jak Budějovická nyní vypadá, je výsledkem spletitých majetkových vztahů několika vlastníků – hlavního města Prahy, DBK, České spořitelny, dopravního podniku a jednoho soukromého subjektu. Všechny předchozí pokusy o společnou dohodu ztroskotaly, a tak se do oprav nikdo nehrnul, ačkoli se o špatném stavu terasy vědělo už dlouho.

V lednu 2018 byl její stav posouzen jako havarijní a doslova ze dne na den nechala Praha uzavřít jižní vestibul metra i přilehlá pasáže. Osud terasy byl na vážkách. Nakonec se minulé vedení Prahy rozhodlo, že ji prostě zbourá, a i přes odpor architektů, obchodníků a občanů vše směřovalo k demolici. Uvažovalo se také o prodeji terasy majiteli obchodního centra. S blížícími se říjnovými volbami 2018 naštěstí všechny tyto snahy utichly a díky dopravnímu podniku i DBK se podařilo otevřít vstup do metra a alespoň provizorně zabezpečit průchod pasáží. Každé provizorium má sklon přerůst v trvalý stav. To ovšem nová reprezentace Prahy nepřipustila, sedla si se všemi vlastníky ke stolu a zkraje roku s nimi uzavřela memorandum o společném postupu při rekonstrukci. Byl to první, ale zásadní krok, protože město do té doby nemělo kompletní projektovou dokumentaci k celé terase, která je zapuštěná do budovy DBK. K cíli je daleko, ale kola se dala do pohybu. Na konci listopadu Rada hl. m. Prahy schválila dohodu, o níž radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) říká: „Je zásadním úspěchem, že se nám po měsících zdlouhavých jednání podařilo vyřešit záležitost, která byla letitou ostudou Prahy. Konečně jsme dotáhli do konce majetkoprávní dohodu k terase na Budějovické, bez níž by nebylo možné začít s opravami.“ Součástí dohody je závazný harmonogram prací, na jehož konci figuruje nepřekročitelný termín – 30. srpna 2020. Bereme ho vážně.

Jitka Zykánová (TOP 09), zastupitelka MČ Praha 4

Petr Kučera, správce webu

Štítky
Osobnosti: Jitka Zykánová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme