V Rusku se slíbí postavit silnice do zimy, na Praze 4 otevřít koupaliště Lhotka do léta

10. 5. 2017

A stejně jako v Rusku, neřekne se, do kterého roku. Praha 4 odkoupila koupaliště již v minulém volebním období a v rozpočtu peníze na tuto investici byly. Přesto veškeré sliby na rychlé otevření oblíbeného koupaliště vzaly za své. Pavel Caldr (HPP) sliboval zahájení prací již v roce 2014 a otevření na jaro 2015. Následovaly opakované sliby pana starosty, že Lhotku co nejdříve otevře. Jediné, k čemu došlo, byla demolice starých šaten a neustálé odsouvání termínu dokončení. Nevyšel ani jednoduchý plán Trojkoalice, že do zahájení prací se Lhotka pro veřejnost zpřístupní jako park.

Problém vězí v neschopnosti koalice (Trojkoalice, ODS, STAN (Tučňák), HPP) tento projekt zrealizovat.

Koupaliště Lhotka, stejně jako jiné investice, se stalo obětí toho, že rada hledá shodu obtížně, pokud se na řešení vůbec dohodne. Výsledkem je, že investice se nerealizují buď vůbec, nebo s obrovským zpožděním. Kdo očekával, že se projekt rozjede po rozhodnutí o typu budoucího koupaliště (tzv. biotopu), ten se spletl. Přitom se delegace radních jela inspirovat až do východoslovenské Sniny, aby si obdobné koupaliště prohlédla. Ironií je, že biotopové koupaliště je jen v pár kilometrů vzdáleném Radotíně.

Koupat se občané budou až ve volebním roce 2018

V současné chvíli, po neuvěřitelném dvou a půl letém zpoždění, začíná radnice se zakládáním samotné stavby. Čistí se keře a vykonávají přípravy na tzv. mokrou část. I největší koaliční optimisté začínají přiznávat, že ani v létě 2017 nebude Lhotka otevřena. Jsou to ti samí lidé, kteří vždy označovali koupaliště na Lhotce za svou prioritu. Ostudně selhali. Koupaliště bude možné využít až v sezóně 2018, kdy, jakoby shodou okolnosti, proběhnou komunální volby. Občan si tak může vybrat, jestli mnohaleté zpoždění způsobil chladný politický kalkul, nebo pouhá neschopnost.

V současnosti lze jen doufat, že se radě podaří zrealizovat projekt alespoň v tomto termínu. Nežijeme přeci v Rusku. Tam některým obcím trvá postavit silnici do zimy i přes třicet let.