V parku Jezerka probíhá rozsáhlá rekonstrukce altánu, schodiště a opěrných zídek

29. 11. 2019

Rekonstrukce altánu, dvou schodišť a přilehlých opěrných kamenných zídek probíhá v těchto dnech v parku Jezerka. Místní obyvatelé a návštěvníci parku musí během oprav dbát zvýšené opatrnosti a pohybovat se pouze po vyznačených cestách.

Finální částka za provedené opravy, které potrvají zhruba 140 dní, by v konečném součtu neměla přesáhnout 3,7 milionu korun. Rada městské části Prahy 4 zároveň na svém jednání rozhodla o tom, že v dalších letech nechá uvolnit potřebné finance na celkovou revitalizaci parku Jezerka.

„Úpravy strmého svahu u altánu byly potřeba zrealizovat co nejdříve. Stávající konstrukce altánu, především jeho spodní část, plní funkci opěrného zdiva k přilehlému svahu. A právě tato část je narušená a vlhká, tedy ve špatném stavu. Schodiště se oddělují od konstrukce altánu, ke které mají přiléhat a proto je nutné, je uvést do původního stavu,“ vysvětluje Filip Vácha (TOP 09), radní Prahy 4 pro investice.

Při kontrole úředníky z radnice bylo zjištěno, že jedno ze schodišť ujíždí a bylo by pouze otázkou času, kdy by muselo být uzavřeno z důvodu hrozící havárie. Schodiště je totiž velmi často využívané místními obyvateli, kteří žijí nad parkem naproti divadlu Na Jezerce. Přilehlé opěrné zídky je nutné také opravit, jelikož dochází k jejich uvolnění a pádu na přilehlé chodníky.

„Konstrukce altánu budou částečně vybourané a nově bude vybudováno opěrné zdivo z prostého betonu zakomponovaného do stávajících konstrukcí. Následně bude postaveno nové opěrné a čelní obvodové zdivo altánu. Zároveň vzniknou i dvě přístupová schodišťová ramena, která budou tvarově totožná s původními,“ doplňuje radní Filip Vácha (TOP 09).

U kamenných opěrných zídek bude stávající betonové zakončení zdí vybouráno, koruny zídek budou následně opatřeny betonovou hlavicí vyztuženou sítí.

Park Jezerka vznikl postupně až po roce 1946, mezi ulicemi Na Jezerce, Jaurisova a Družstevní ochoz, zároveň propojuje tři čtvrtě Prahy 4 - Nusle, Michli a Pankrác. V parku vyvěrá pramen známý také pod jménem Libušina lázeň, který napájí zdejší malý rybníček. Park využívá přirozený terén malého údolí v okolí bývalé usedlosti Šustrovka, která byla v době první republiky oblíbenou zahradní restaurací s tanečním sálem a ve které nyní sídlí divadlo Na Jezerce.

Petr Kučera, správce webu

Osobnosti: Filip Vácha