Proč radnice podporuje pouze výstavbu developera Central Group? (Vaše 4)

10. 10. 2016

To je primárně otázka pro členy rady, kteří radnici řídí, aby vysvětlili jejich specifický vztah k firmě Central Group. 

Důkazem zvláštní pozice této developerské firmy na Praze 4 je chování koalice při změně projektu Rezidence Park Kavčí Hory. Rada projednala tuto změnu bez toho, aby ji posoudila Komise výstavby a rozvoje MČ Praha 4. Výsledkem je, že rada vyslovila tichý souhlas s nadlimitní stavbou, která nenávratně sníží kvalitu života v dané lokalitě a výrazně zasáhne do vzhledu celé Prahy. Největší rozdíl chování vůči volebním slibům lze pozorovat u strany Zelených. 

V čem je problém?
Původní projekt, lidově nazývaný „housenky“, se změnil v projekt pěti výškových budov, každá o dvaadvaceti patrech, s nárůstem kapacity skoro o polovinu. Jeho realizace by znamenala přetížení dopravy, zhoršení dopravní obslužnosti a prudký nárůst emisí. To vše by vedlo ke snížení kvality života našich spoluobčanů v lokalitě. Došlo by k nenávratnému poškození panoramatu Prahy. Daná oblast nemá výjimku pro výstavbu výškových budov, takže by hrozilo vyškrtnutí Prahy ze seznamu památek UNESCO. Proti této změně se postavili občané Pankráce. Vznikla petice, která nasbírala pře cca. 3500 podpisů, ale chování koalice se nijak nezměnilo. 

Argumentují tím, že pro pankráckou pláň existuje výjimka, která umožnuje, aby Rezidence Park Kavčí hory mohla dosahovat výšky 70 m. Pravda je ale jiná. Zmíněné doporučení z roku 2008 mělo termínem „Pankrácká pláň“ na mysli pouze pětiúhelník mezi ulicemi Na Pankráci, Na Strži, Milevská, Pujmanové a Hvězdova (tzv. pankrácký pentagon). 

Dalším argumentem, který s oblibou používá starosta Petr Štěpánek, je, že developer městské části vybuduje zdarma mateřskou školku. Starosta poněkud zapomíná na fakt, že Praha 4 má míst ve školkách v současné chvíli přebytek. Naštěstí má naše městská část také dost prostředků i vhodných lokalit, kde v případě budoucí potřeby může sama mateřskou školku vybudovat! 

Celá situace kolem tohoto projektu působí dojmem, že celá rada zapomněla na svou povinnost hájit zájmy občanů Prahy 4!

Filip Vácha, TOP 09, předseda klubu zastupitelů

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme