Opozice: Na Spořilově by se mohla zrušit výjimka na hlukový limit

Zdroj: Zpravodajství ČTK
Datum: 8.11.2011
Autor: Šárka Dvořáková
Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR

V okolí frekventované Spořilovské ulice v Praze by mohla být zrušena výjimka z dodržování hlukových limitů, kterou v lednu 2009 vydala pražská hygienická stanice. Tvrdí to opoziční zastupitelé Prahy 4 z TOP 09. Přes Spořilov denně jezdí tisíce kamionů, které tam byly převedeny po loňském zprovoznění jižní části Pražského okruhu a zákazu vjezdu kamionů nad 12 tun na Jižní spojku. Proti nárůstu dopravy protestují místní obyvatelé.
Po udělení výjimky je podle Jany Růžičkové ze sdružení SOS Spořilov nyní limit 67 decibelů v noci a 74 přes den. I tyto povolené hodnoty jsou ale podle ní překračovány.
"Kvůli nečinnosti technické správy komunikací a magistrátu jsem inicioval setkání s pražským hygienikem," řekl dnes novinářům zastupitel a náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Hygienici pak 21. a 22. září hluk na Spořilově změřili. "Měření prokázalo překročení hlukových limitů," konstatoval Plíšek.
Podle dopisu, který pražští hygienici adresovali hlavnímu hygienikovi a který má ČTK k dispozici, byl v noci naměřen hluk ve výši 70 decibelů. I s tolerancí, která činí dva decibely, byly povolené limity překročeny o jeden decibel.
"Zjištěná míra překročení povolené hodnoty se může jevit jako nízká; je však nutno zdůraznit, že se jedná o navýšení zvukové energie o 26 procent, což je v oblasti akustického tlaku nad 67 decibelů již neakceptovatelné," uvádí se v dopisu. Podle hygieniků může být v některých dnech zátěž i vyšší. Upozorňují rovněž na to, že výsledky byly naměřeny poté, co Praha povolila částečný návrat kamionů v noci na Jižní spojku.
Hygienici minulý týden seznámili s výsledky měření Technickou správu komunikací hlavního města Prahy (TSK). TSK se nyní může k závěrům vyjádřit, podle Plíška ale hygienická stanice uvažuje o tom, že by výjimku na hluk odebrala. "Po uplynutí lhůty k podání námitek proti protokolu o kontrolním zjištění, respektive po vypořádání případných námitek, hodlá Hygienická stanice hl. m. Prahy zahájit řízení o odejmutí časově omezeného povolení k provozování nadměrného zdroje hluku - ulice Spořilovská," uvádí se dále v dopisu.
Pokud by hygiena výjimku odebrala, mohli by místní obyvatelé podobně jako dříve lidé z okolí magistrály žalovat město kvůli tomu, že nedodržuje hlukové limity.
Mluvčí TSK Tomáš Mrázek ČTK řekl, že právníci TSK nyní vypracovávají stanovisko pro hygienu. Podle něj ale TSK nemá mnoho možností, jak současnou situaci na Spořilově řešit.
Řešením by byla dostavba Pražského okruhu v úseku mezi D1 a Běchovicemi. Stát ale nemá na stavbu peníze, chybí také potřebná povolení. Podle opozičních zastupitelů za TOP 09 a Stranu zelených by pomohlo také vybudování protihlukových opatření. "TSK může rozporovat měření hygienické stanice, měla by ale vybudovat protihluková opatření. Situace je nadále neúnosná," dodal Plíšek.
Proti kamionové dopravě na Spořilově bojují jak místní obyvatelé, tak zástupci Prahy 4. Obě strany už organizovaly petice, které podepsaly tisíce lidí. V září místní obyvatelé blokovaly sjezd z Jižní spojky na Spořilov, v budoucnu chystají také demonstrace.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme