Nový park „Přátelská zahrada Jemermenkova“ otevřen a investice Prahy 4 v době koronaviru (Filip Vácha)

29. 10. 2020

Vážení spoluobčané, 12. 9. 2020 jsme otevřeli nový park u ZŠ Jeremenkova. Rozsáhlá rekultivace pozemku o rozloze téměř půl hektaru zahrnovala odstranění ruin, náletových a suchých dřevin, následované výsadbou nových stromů a keřů. Zásahy do krajiny byly provedeny citlivě a s ohledem na místní terén.

V areálu byl vybudován nový amfiteátr a altán, který nabízí kromě malého jeviště také zázemí s kuchyňkou, toaletami a skladem pro židle a další náčiní. Dále v parku nechybí opravené velké jezírko s lekníny, chodníky ze štípaného kamene, lavičky, dřevěný most, nové Nebeské jezírko nebo posezení vhodné například pro piknik.

K relaxaci může park využívat široká veřejnost: maminky s dětmi, senioři a vůbec všichni, kteří si chtějí na chvíli odpočinout od ruchu velkoměsta. Stejně tak poslouží park i žákům sousední základní školy, kteří v nově vybudovaných objektech amfiteátru a altánu mohou pořádat například výuku nebo divadelní a hudební představení. Podařilo se tak rychle vytvořit malebné místo plné klidu, které bylo doposud našim občanům jen slibováno.

Opravy a investice v době koronaviru na Praze 4

Praha 4 i v době epidemie čínské chřipky investuje do svého majetku. Přátelská zahrada nebyla jediným projektem dokončeným v tomto roce. V létě byla úspěšně ukončena další etapa budování koupaliště Lhotka; koupaliště tak mohlo s vyšším komfortem sloužit celou letní sezonu našim občanům. Proběhla řada oprav v našich školách a školkách. Základní škola Mendíků otevřela opravené tělocvičny. Sociální zařízení prošla rekonstrukcí v ZŠ Ohradní a v MŠ 4pastelky, nové dívčí toalety má i ZŠ Jeremenkova. Další školy a školky mají opravené kotelny. Probíhá druhá etapa zateplení ZŠ Na Planině. Novou tělocvičnu získá v tomto roce ZŠ Bítovská. Nadále probíhají opravy bytů a domů svěřených do majetku MČ Prahy 4. Když píši tento článek, probíhá rekonstrukce chodníku v ulici Bezová a oprava chodníků v ulicích Střimelická a Svojšovická. Finanční prostředky byly investovány i do našich divadel. Uvedu jen jeden příklad - divadlo Dobeška dostalo novou střechu.

Děje se tak úspěšně i přes problémy, které ve stavebnictví způsobuje epidemie covidu-19, především nedostatek pracovníků a zpožděné dodávky materiálu. Vězte, že vedení Prahy 4, s podporou Hlavního města Prahy, dělá maximum pro to, aby nemusel zastavit opravy a zmrazit investice, jak se bohužel děje v jiných městech naší země.

Procházíme všichni společně těžkou zkouškou. Krizí, kterou nikdo z nás nepamatuje. Krizí, kterou však společně překonáme. Všem čtenářům přeji pevné zdraví.

Petr Kučera, správce webu

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme