Kačerov obohatí železniční zastávka (Tučňák)

29. 5. 2014

Železniční zastávka Praha – Kačerov dostala konečně zelenou. Stanice, o jejíž podobě a využití se vedly dlouhé diskuze mezi zástupci Prahy 4, magistrátem a správci železniční sítě přes patnáct let, získala potřebná povolení a již se začalo stavět. Z Kačerova se tak stane důležitý dopravní uzel, na kterém budou na podzim letošního roku kromě metra a autobusů zastavovat i vlaky.

„V těsné blízkosti stanice Kačerov, vede železniční trať, po které jezdí vlaky do Vršovic, Braníka, Modřan a dále také do Vraného nebo do Davle. A právě využití zdejšího křížení trasy vlaku a metra dopomůže k lepšímu propojení a obsluze jižní části Prahy a širšího okolí. Kačerov se tak stane důležitým dopravním terminálem pro spojení s centrem hlavního města při cestě do práce nebo za zábavou,“ uvedl zastupitel Petr Kučera (TOP 09). Rozpočet stavby by neměl přesáhnout 17 miliónů korun, ve kterých je například obsaženo řešení přístupu na nástupiště bezbariérovým přes sto metrů dlouhým chodníkem, který bude připojen přímo s podchodem stanice metra Kačerov pod Michelskou ulicí. „Využije se tak stávající služební vstup do podchodu metra, který se upraví pro potřeby zřízení výtahů z úrovně podchodu do úrovně ulice,“ doplnil Kučera.

Výhodou nové železniční zastávky Praha – Kačerov je, že se s ní počítá jako se součástí městských linek, které mají navzájem efektivně a rychle propojit okrajové části Prahy a doplnit tak síť pražské městské hromadné dopravy po vzoru německé S-Bahn. Konkrétně se hovoří o tratích z Radotína do Běchovic (právě přes Kačerov), nebo z Radotína do Vysočan (přes Smíchov a Vršovice).

„Stanice Praha – Kačerov tak nabídne obyvatelům Prahy alternativu každodenního cestování oproti automobilu do vzdálenějších částí Prahy. Vznik nové vlakové zastávky zkrátí a především zrychlí cestujícím dopravu z Kačerova do Braníka, oproti autobusovým spojům, zhruba o deset minut, do Modřan zhruba o pět minut,“ vyjmenoval výhody stavby nové vlakové zastávky zastupitel Petr Kučera.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme