Hospic Malovická a DS Hudečkova – chtějí je vůbec?

4. 8. 2017

Téma paliativní medicíny, tedy ucelené útěšné péče, je složité a bolestné, ale přesto a právě proto je třeba o něm hovořit. Vztahuje se k důstojnosti člověka v posledních měsících, či spíše týdnech a dnech jeho života a někteří z nás mohou dříve či později stát před otázkou, jak tyto poslední chvíle svým nejbližším ulehčit.  Ne vždy může zvládnout dostatečnou péči o těžce nemocného člověka jeho rodina, mnohdy nepostačuje ani zapojení terénní hospicové služby. Vhodným řešením je pak lůžkový hospic. Jde o zařízení zdravotnické, ale na rozdíl například od nemocnic nebo léčeben dlouhodobě nemocných neobstarává pouze péči ošetřovatelskou a lékařskou, nýbrž i sociální, psychologickou a duchovní v prostředí, které pacientům zajišťuje soukromí a umožňuje i stálou přítomnost někoho z blízkých.

Jedno z těchto zařízení – Hospic Malovická – sídlí na Praze 4 v budově, kterou postavila MČ Praha 4, a provozuje ho občanský spolek „soft palm“. Je řádným členem Asociace poskytovatelů paliativní hospicové péče a jako takový musí splňovat stanovené standardy, ale při tom by měl maximálně vycházet vstříc potřebám a tužbám pacientů. Přesto se za této koalice snížila roční dotace na činnost hospice z jednoho milionu na 750 000 Kč, přičemž hospic platí městské části roční nájem 1 200 000 Kč. Letos byla snaha dotaci zkrátit o dalších 100 000 Kč, ale to se naštěstí podařilo odvrátit. Každý nečekaný výpadek peněz v situaci, kdy je nutné ze zákona zvyšovat mzdy zdravotních sester a ošetřovatelského personálu - a to je při jejich fyzicky i psychicky náročné práci jedině správné – je hazardem s fungující službou. Jistě je možné zlepšit péči i vzájemnou komunikaci s radnicí, ale nedomnívám se, že správná cesta je hospic finančně trestat. Odchod kvalitních zdravotnických pracovníků za lepším ohodnocením je snad to poslední, co bychom si měli přát. Nebo snad někomu Hospic Malovická tolik vadí?

A pak tu máme, tedy vlastně nemáme Dům seniorů Hudečkova. Tento letitý projekt dospěl v roce 2014 ke stavebnímu řízení, od té doby se však nepohnul ani o píď a investiční prostředky na jeho výstavbu se jen přehazují z rozpočtu do rozpočtu. Koalice nebyla schopna za dobu svého působení projekt upravit, jak v roce 2015 sliboval pan starosta Štěpánek v médiích, natož „postavit racionálně a účelně s respektem k hodnotné zeleni“, jak se dočteme ve volebním programu Trojkoalice z roku 2014.

Projekt zkrátka tiše zesnul, aniž by se zrodil jiný, upravený nebo nový, který by vyhovoval dnešním požadavkům na kvalitní pobytové služby seniorům a konečně zahrnoval i oddělení pro seniory trpící Alzheimerovou chorobou. Pro ně je v současné době nabídka lůžek na Praze 4 nulová, třebaže je to právě ten druh onemocnění, které se obtížně zvládá jen pomocí terénní služby, a pečující rodinní příslušníci si častou sáhnou až na dno svých sil. Navíc lze očekávat, že počet lidí s touto chorobou bude stoupat a naše městská část, jako nejlidnatější a nejstarší pražský obvod, by na to měla reagovat. Na výstavbu Domu seniorů Hudečkova je navíc navázána modernizace stávajícího Domova seniorů v Jílovské ulici, protože po dobu oprav bude nutné jeho klienty někde umístit. Zkrátka a dobře, něco vzniknout musí a koalice by měla mít odvahu nám sdělit, jestli chce pro naše seniory něco skutečně udělat, anebo hodlá před tímto problémem stále jen strkat hlavu do písku.

Jitka Zykánová (TOP 09), zastupitelka MČ Praha 4

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme