29. 6. 2011

Dne 27.6.2011 proběhlo 4. řádné zasedání Zastupitelstva Prahy 2. Původně na programu mělo k jednání 26 bodů. Některé z bodů jednání byly staženy a jiné naopak před jednáním Zastupitelstva dále doplněny. Nejzajímavějším pro veřejnost dle očekávání byl bod číslo 6 týkající se prodeje bytových domů a bytových jednotek. Tento bod byl nakonec z programu jednání stažen, což veřejnost pochopitelně nesla s velikou nelibostí a vyhrožovala členům Zastupitelstva defenestrací. Pan starosta na to konto, možná i z obavy skutečné defenestrace, uvedl, že bod je stažen z toho důvodu, že o to požádal klub zastupitelů TOP09 a OSB. Klub zastupitelů TOP09 k tomuto výroku však má své výhrady, protože není přesný. Klub zastupitelů TOP09 („TOP09“) je především toho názoru, že takto závažné téma si zaslouží větší pozornost Zastupitelstva, ne-li zvláštní jednání, neboť se jedná o velmi zásadní problematiku a rozhodnutí, které nejen, že ovlivní životy lidí, kteří jsou v „obecním“ ale také budoucnost Prahy 2. Rozpočet Prahy 2 by tímto prodejem narostl, avšak je také nezbytné vědět, jak bude s těmito prostředky dále naloženo. Veřejnost by mělo také zajímat, že tímto tématem se jednotliví členové Zastupitelstva začali intenzivně zabývat před několika měsíci a nelze v žádném případě tvrdit, že návrh prodeje nemovitostí byl mezi členy Zastupitelstva natolik zpracován, aby v překládané podobě mohl projít. Lze tvrdit, že předloha pro jednání Zastupitelstva byla zatím polotovarem, který si zaslouží dopracování a v navrhované podobě bylo skutečně předčasné, aby se převod bytů objevil na programu jednání.

Většinu z první hodiny jednání zabralo dohadování o odvolání předsedy Finančního výboru Zastupitelstva pana Richtera, během kterého se ovzduší klimatizované jednací místnosti mírně zahřívalo slovními výpady.

Na jednání Zastupitelstva nechyběla opět bouřlivá diskuze, která se strhla v okamžiku, kdy byla projednávána podlimitní veřejná zakázka. Ač se někteří členové Zastupitelstva „signovali“ tzv. Semilskou výzvu, tato výzva pro ně nejspíše nic neznamená a podle vyjádření zejména členů vládnoucí koalice, nelze očekávat, že by podlimitní veřejné zakázky byly na území Prahy 2 zadávány jako nadlimitní, tedy že by se o ně soutěžilo.

Pan Pech dále předložil a prosadil návrh na navýšení příspěvku ZŠ Legerova 5, s odůvodněním, že učitelé nemohou provádět stěhovací práce zdarma. TOP09 souhlasí s tím, že nikdo nemůže chtít, aby učitelé pracovali zdarma, přesto je toho názoru, že by mělo být panu Pechovi trochu trapně, když se ukáže, že jím propočtené náklady na stěhování již 2 měsíce po zahájení akce „Kulový blesk“ jsou nedostatečné. Paradoxem také je, že se schválilo navýšení příspěvku na školu, která byla, vlastně možná nebyla, ale to záleží na úhlu pohledu, zrušena.

Zastupitelstvo dále schválilo poskytnutí detektorů na návykové látky Městské policii Prahy 2.  Finanční prostředky z této položky byly určeny pro prevenci závislosti na návykových látkách. Je zavádějící, jakým způsobem detektory mohou tuto prevenci provádět, avšak jejich využití při částečné legalizaci drog může mít své odůvodnění především v silniční dopravě.

Zastupitelé dále odpustili penále Sokolu, rozhodli o dotacích na dobročinné účely a finančně podpořili Židovské muzeum Praha, které v současné době pro Prahu 2 zpracovává studii o židovském osídlení na území této části města.

V závěrečné části pan členové Zastupitelstva žádali, aby jednání Zastupitelstva byla častější, a to vzhledem k obvyklému rozsahu programu jednání. Proto lze předpokládat, že v plánovaném období, tedy mezi proběhnuvším 4. jednáním Zastupitelstva a plánovaným dalším jednáním na říjen bude vloženo ještě jedno jednání.

 

Mgr. Bohuslav Matuška, zastupitel TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme