Stanovisko RO TOP 09 Praha 2 k přijatým Pravidlům prodeje obecních bytů

16. 9. 2011

Pravidla prodeje obecních bytů, které schválilo  Zastupitelstvo městské části Praha 2                           dne 13. 9. 2011 i s podporou klubu  zastupitelů  naší strany jsou z pohledu TOP 09 kvalitním kompromisem čtyř politických stran.

Všechny politické subjekty zastoupené na Praze 2 vstoupily do složitých a vleklých jednání s velmi odlišnými představami z hlediska svých volebních programů. Přesto čtyři strany nakonec dokázaly najít konsenzus především v tom základním, totiž že z prodeje obecních bytů by měli profitovat všichni občané Prahy 2. A právě tohle byla výchozí pozice TOP 09, kterou deklarovala konzistentně ve všech svých stanoviscích a vyjádřeních.

Kupní cena bez politického zadání

Přivítali jsme proto, že strany koalice nakonec akceptovaly náš návrh jednat především o zásadách konstrukce kupní ceny a nikoli o její konkrétní výši, jako je tomu v některých jiných městských částech Prahy. Stanovení kupní ceny bude plně v rukou odhadce, který se bude řídit pouze zákonem a neobdrží žádné politické zadání. Výsledná cena by tedy neměla být pokřivena žádným nepodloženým, uměle vytvořeným koeficientem.  V tomto bodě splnila TOP O9 svůj volební program beze zbytku.

Bude nutné upřesnit a sledovat kritéria pro výběr domů

TOP 09 vždy deklarovala záměr, nabídnout obecní byty k odkoupení všem oprávněným nájemcům. V určité fázi složitých jednání bylo ovšem třeba učinit vstřícný krok, aby jednání mohla pokračovat a vytvořila se taková pravidla, která by zohlednila aspoň v hlavních bodech požadavky všech relevantních politických subjektů zastoupených v ZMČ Prahy 2 a byla tak použitelná jak v dlouhodobém horizontu, tak při změně politické konstelace. Mohlo se totiž stát, že bychom byli z dalších jednání vyloučeni a vše proběhlo pouze v režii koaličních stran. Špatné nastavení ceny by nebylo možné po zahájení prodeje již změnit. Nakonec jsme proto akceptovali argument koaličních stran o administrativní náročnosti celého procesu a souhlasili s tím, že v této fázi bude oslovena s nabídkou odprodeje pouze část obecních nájemníků vybraná na základě přesně definovaných kritérií. Z nabídky budou tedy vyřazeny: 1/nebytové domy, 2/ domy, které nejsou v 100% vlastnictví MČ Praha 2,  3/ domy s nepřestěhovatelným obecním zájmem a   4/ domy, kde více než 30% bytů je tzv. malometrážních. Budeme ovšem nadále trvat na tom, aby ve všech domech vyřazených v této fázi z prodeje bylo průběžně monitorováno, zda se výchozí podmínky nezměnily. Dále požadujeme zpracování sociologické studie, která upřesní počet bytů, které jsou skutečně nezbytné pro sociální potřeby obce. Je nutné zmapovat, jaká je struktura nájemců nyní obsazených tzv. malometrážních bytů z hlediska věku a ekonomického postavení. To nám odpoví na otázku, zda tyto byty vůbec jsou pro sociální potřeby obce použitelné.  Pokud relevantní studie prokáže, že MČ nepotřebuje obecní majetek v nyní navrženém rozsahu, bude se TOP 09 zasazovat o změnu tak, aby bylo možno uvolnit k prodeji i další byty.

TOP 09 se také podařilo prosadit do textu důležité závěrečné ustanovení hovořící o tom, že veškeré změny a úpravy pravidel podléhají výhradně rozhodnutí zastupitelstva MČ Praha 2.

Přijetím  Pravidel zastupitelstvem MČ byl odstartován dlouho očekávaný proces prodeje obecních bytů na Praze 2 a zastupitelé TOP 09, kteří v úterý zvedli ruku pro návrh tohoto usnesení,  si mohou s čistým svědomím říci, že přispěli k tomu, aby tento složitý proces, při kterém se bude prodávat obecní majetek v částce několika miliard korun, proběhl především v dikci zákona  a ku prospěchu všech obyvatel  jedné z nejkrásnějších městských částí Prahy.

RV TOP 09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme