Stanovisko Regionální organizace TOP 09 v Praze 2 k otázce pravidel prodeje bytů

5. 7. 2011

Na programu posledního zasedání Zastupitelstva Prahy 2 byl prodej obecních domů. Téma přilákalo do jednací síně desítky občanů zajímajících se o tuto věc. O to větší bylo jejich zklamání, když starosta tento bod stáhl z programu a odložil na podzimní zasedání Zastupitelstva. Údajně prý na písemnou a ústní žádost opozice.

Pravdou je, že opozice má na způsob prodeje obecních bytů („privatizaci“) jiný názor, především co se týká počtu nabízených bytů. Opozice má v úmyslu nabídnout ke koupi všechny byty.

Problematika prodeje bytů se na Praze dvě neřeší poprvé, poslední seznamy nabídek a následný prodej se datuje k roku 2004.

I tenkrát si koalice vytvořila podmínky, které byly z větší části naprosto účelové, dokonce byl použit pro mě do dneška naprosto nepochopitelný matematický model k zařazení a vlastně vyřazení konkrétních domů. Tyto podmínky byly široce diskutovány se všemi subjekty, které v uvedeném čase  byly přítomny na radnici. Diskuze probíhala asi rok. Samozřejmě, že v závěru si většinu podmínek prosadila v té době stávající koalice.

V minulém volebním období, kdy samostatně vládla ODS, k žádnému prodeji nedošlo. Lze se domnívat, že uvnitř strany existuje více názorových proudů, a zvítězil model, že příjmy z nájmů obecních bytů umožňují bezproblémové naplňování příjmové části rozpočtu. Zároveň lze velmi pochybovat o čistotě hospodaření prostřednictvím správních firem.

Správa a prodej bytů se staly hlavním volebním bodem většiny uskupení. TOP09 slibovala nabídnout k prodeji všechny byty patřící do správy MČ Praha 2. Samozřejmě ne všechny nabídnuté byty za ceny v místě a čase obvyklé, by byly prodány. Zbytek neprodaného bytového fondu by se stal základem bydlení na dobu nezbytně nutnou pro sociálně potřebné. Jsme přesvědčeni o škodlivosti používání jakéhokoli „sociálního inženýrství“, kdy nejprve jsou stanoveny politické cíle široké koalice, a pak jsou k tomu použity náležité prostředky.

Dnešní nesourodá vládnoucí koalice na radnici Prahy 2 (ODS, ČSSD, Strana zelených) patrně na principy opozice nepřistoupí. Proto je s podivem, že koalice svůj vlastní návrh stáhla.  Po volbách na podzim 2010 byla velmi rychle utvořena poprvé po roce 1989 levopravá koalice, která vnitřně velmi obtížně hledá kompromisy.

Návrh kriterií, výběru domů a harmonogramu postupu byl předložen, po schválení Radou MČ, Majetkovému výboru k posouzení prakticky v předvečer jednání zastupitelstva. Výše zmíněná pravidla vůbec neprojednala příslušné komise a slibovaná diskuze se zúžila na setkání zastupitelů, kde ještě nebyly žádné relevantní návrhy k dispozici. Na zasedání Majetkového výboru byl přizván starosta obce a po více než vzrušené diskusi oznámil, že příslušný bod stáhne z jednání Zastupitelstva MČ 27/6 a že bude pokračovat diskuze. Ta ovšem ve své podstatě teprve započne. Dále došlo k dohodě, že Majetkový výbor se sejde i v prázdninových měsících-první mimořádné zasedání se uskuteční 26/7. Jestli se do diskuze zapojí i komise, které zřizuje RMČ, toť otázka.

TOP09 i nadále zastává  názor, vyjádřený  v jejím volebním programu, že byty MČ Praha 2 mají být nabídnuty k odprodeji  všem  řádným  nájemníkům, a to tak, aby nebyli poškozeni ani nájemníci bytů, kupující tyto byty od obce, ani ostatní obyvatelé MČ Prahy 2, kteří mají právo participovat prostřednicvím rozvoje MČ Praha 2 na finančních prostředcích, které bytová privatizace přinese.

TOP 09 je připravena k okamžitému jednání jak na odborné, tak politické úrovni a je si plně vědoma všech důsledků těchto jednání, které výrazně ovlivní budoucnost občanů Prahy 2.

 

 

RO TOP 09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme