Stanovisko klubu TOP 09 Praha 2 k prodeji obecních bytů

28. 7. 2011

 

TOP 09 deklarovala ve svém volebním programu, že chce nabídnout k odkoupení všem oprávněným nájemníkům jimi užívané obecní byty, a to za cenu v místě a čase obvyklou. Při této konstrukci by právě díky ceně proběhla přirozená selekce nájemníků, kteří si chtějí byt koupit skutečně pro svoji potřebu a nikoli za účelem spekulace. Navíc jsme přesvědčeni, že z prodeje obecního majetku by měli mít prospěch všichni občané Prahy 2 a nikoli jen skupina lidí, kteří spíše shodou okolností bydlí v obecních bytech a nikoli v bytech soukromých majitelů. Proto by se neměl majetek prodávat „pod cenou“.

TOP 09 ovšem respektuje, že koalice dospěla k závěru provést selekci bytů nabídnutých do prodeje způsobem administrativním a je proto ochotna udělat v  této chvíli vstřícný krok  a akceptovat již existující  seznam  domů, které byly z prodeje v této fázi vyřazeny. Ovšem pouze za té podmínky, že bude jasně a veřejně deklarováno, že tento seznam je otevřený v tom smyslu, že i tyto domy mohou být v budoucnu postupně uvolňovány k prodeji.

V důsledku toho, že zde administrativním způsobem byla omezena nabídka prodávaných domů a bytů prakticky o 50 %, je TOP 09 ochotna  korigovat  v této fázi i svůj postoj ke konstrukci ceny. Jednoznačně ovšem odmítáme stanovení ceny podle politických kriterií (termín „cena obvyklá obsazeného bytu“ nemá žádnou validitu), ale jsme ochotni vést diskuzi o takové konstrukci případných slev z ceny obvyklé, které by zohledňovala vůli resp.závazek nabyvatele po určitou dobu byt dále nepřeprodat. Doba závazku by se mohla pohybovat v rozmezí  5-10 let a tomu odpovídající slevy pak v rozmezí  10-30 %.

TOP 09 dále navrhuje, aby kriterium, kolik % oslovených nájemníků příslušného domu musí akceptovat nabídku, aby dům byl skutečně prodán, schválilo zastupitelstvo MČ (nikoli Rada) a aby toto konkrétní  číslo bylo uvedeno již v Pravidlech prodeje, které bude ZMČ schvalovat.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme