O stěhování základní školy Legerova bude v Praze 2 jednat mimořádné zastupitelstvo, svolané na žádost opoziční TOP 09 a OSB

TISKOVÁ ZPRÁVA, 30. 3. 2011

30. 3. 2011

Praha, 29. března 2011 (JD, PH) – Školáci, kteří dnes navštěvují Základní školu Legerova na pražské magistrále, by od září již měli zamířit na Vyšehrad. Radní městské části Praha 2 totiž usnesením z 22. března 2011 rozhodli o přestěhování školy do budovy bývalé základní školy ve Vratislavově ulici. Opozice složená z TOP 09 a Občanů za spokojené bydlení (OSB) ale považuje postup radnice za unáhlený, protože byl přijat bez řádného projednání a na základě povrchní důvodové zprávy. Celkem 16 zastupitelů z TOP 09 a OSB proto požádalo starostu Prahy 2 Jiřího Palusku o svolání mimořádného zasedání zastupitelstva, jehož termín byl nakonec stanoven na 11. dubna.

Základní škola v Legerově ulici není běžnou školou. Vedle výuky bezproblémových dětí se zaměřuje na děti s poruchami učení, lehčími poruchami chování a přispívá tak k jejich přirozené integraci. Má letitou tradici a žáci zde mají možnost projít celou základní školou v malém kolektivu s plně kvalifikovanou péčí.

Přitom do budovy školy se v posledních letech hodně investovalo. Má prostorné, hezky zařízené a světlé učebny, protiprachová a protihluková okna, zrekonstruované toalety. K vybavení školy patří tři tělocvičny, jídelna a dvě venkovní víceúčelová hřiště.

Nyní by se měli žáci a pedagogové přestěhovat do značně zchátralé budovy, ve které základní vybavenost chybí. Škola v tomto místě byla již dříve pro nedostatek dětí zrušena. Způsob, jakým je dnes rozhodováno o stěhování školy z Legerovy ulice do těchto prostor, vede opoziční zastupitele k obavě, že v nevyhovujícím prostředí ji čeká stejný osud.

Kromě ohrožení samotné existence školy vyvolává rozhodnutí o vystěhování školy také otázku, zda za vším nestojí snaha o rychlé uvolnění lukrativní budovy v centru města s plochou téměř 5000 m2, která je z podnikatelského hlediska velmi atraktivní.

Situace a podivný spěch kolem stěhování ZŠ Legerova budí pochybnosti, opozice se domnívá, že na řádném květnovém zasedání by už mohlo být pozdě a navíc by záležitosti nemohl být věnován dostatečný prostor.

K závažnému kroku, jakým je svolání mimořádného jednání zastupitelstva (na žádost opozice k tomu došlo v Praze  2 údajně poprvé v novodobé historii radnice) vedla TOP 09 a OSB především nedostatečná připravenost stěhování, nedostatek patřičných podkladů, nejasnost záměru následného využití budovy Legerova 5 a v neposlední řadě i způsob jednání zástupců MČ Praha 2 s rodiči stávajících žáků.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme