Několik postřehů z pražského sněmu TOP 09

Krajský sněm viděný s nadhledem a humornou nadsázkou

7. 10. 2011

Uprostřed noci na sobotu, daleko od civilizace, v potemnělém a bohem zapomenutém Ládví, skončil druhý krajský sněm pražské TOP 09. Ale nepředbíhejme. V dobré náladě a nic zlého netuše se první delegáti začali scházet již v pátek ve tři hodiny odpoledne, aby si zabrali stoly s nejlepším výhledem na svačící a spící předsednictvo. Samotný sněm začal ve čtyři a hned pěkně zostra. Prvotní otázka zněla, zda jsou platné mandáty delegátů z Prahy 6, ale v diskusi se ukázalo, že problém je mnohem složitější. Možná už ani nemáme regionální organizaci Prahy 6. A existuje ještě vůbec Praha 6? Jasno nezjednalo ani náhlé zjevení jeho jasnosti knížete Schwarzenberga, který se právě vrátil z Polska, kam vedl poselstvo krále Václava, aby vzápětí složil svůj mandát k nohám předsedy Laudáta.

Naštěstí pro Prahu 6 a statečný tým, který ji reprezentoval navzdory vlastním členům, zvítězil v mandátové komisi těsným poměrem 3:2 v prodloužení jednoznačný názor, že když už jsou tady, tak ať zůstanou. Kdo snad uvěřil, že teď už to půjde hladce, byl zklamán. Následoval totiž nelítostný souboj mezi devítkou a sedmičkou. Dlouho se zdálo, že devítka má navrch a pražské předsednictvo v tomto počtu si bude moci říkat Devětsil. Pak se ale ukázalo, že devítka není prvočíslo, za kterou se falešně vydávala, a to jí zlomilo vaz. Zvítězila sedma, což pražskému předsednictvu umožní pouze založení vlastního kabaretu ve stylu Červené sedmy.

Rozbouřenou atmosféru sněmu pak svým projevem zklidnil předseda Laudát. Podle nejmenovaného delegáta z Prahy 2 šlo o hlubokou analýzu současné politické situace, z níž obzvlášť ocenil jasnozřivou myšlenku, že situace je taková, jaká je. Než se delegáti nadáli a mnozí i probrali, byl Laudát jednohlasně zvolen předsedou na další období. Po něm nastoupil do volebního klání dosavadní 1. místopředseda, což je funkce, která podle několika málo čtenářů stanov ani neexistuje. Toho se ovšem Korte nezalekl. Voličům oznámil, že je, jaký je a slíbil, že takovým i zůstane. Svůj post pak obhájil až ve třetím kole proti kandidátovi, který si získal značnou podporu tím, že není, nikdy nebyl a nebude jako Korte.

Kandidát na dalšího místopředsedu Hudeček zvolil taktiku, kterou z doslechu a někteří možná osobně znají spíše z jiné politické strany. Zlomeným hlasem přednesl svou sebekritiku a mistrně tak navázal na kulturu stranické očisty prostřednictvím doznání vlastních omylů a stranických přehmatů. Soudruzi pak měli jen dvě možnosti: buď ho poslat na Sibiř, nebo uvěřit, že to myslí upřímně. Stalo se a Hudeček byl zvolen

Pak už se ale soukolí voleb zadrhlo. Hlasovalo se celé hodiny, přičemž na každé elektronické hlasování bylo použito zhruba dvakrát tolik papíru, než by ho bylo zapotřebí v případě hlasování pomocí volebních lístků. Některé kandidáty dokázal sněm nezvolit i čtyřikrát či pětkrát po sobě, a přesto nakonec slavili úspěch. Zvláště varovné je to v případě zvolení bývalého lidovce Plíška (pro pokročilou hodinu už těžko říci, kam byl vlastně zvolen), které potvrzuje teorii, podle níž je TOP 09 ve skutečnosti tajným spiknutím lidovců a Vatikánu. Podpora Kalouska do vedení strany je toho jen dalším důkazem. Naštěstí pro všechny ale celý pražský sněm bude prohlášen za zmatečný a jeho výsledky budou anulovány. Za zvláště závažné půlnoční obcházení stanov to přislíbil jednoroční absolvent práv JUDr. Marek PhD.

 

David Rožánek
Člen RV TOP09 Praha 2

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme