Zábava i poučení pod taktovkou komunitních center v Praze 14

13. 4. 2018

Samostatnou kapitolou ve „tvorbě“ volného času představují komunitní centra zřízená městskou části. V současnosti v Praze 14 fungují čtyři – plechárna na Černém mostě, kulturní dům v Kyjích, KC Kardašovská na Lehovci a komunitní kavárna v ulici Pilská v Hostavicích.

Každé centrum je v něčem specifické, mají však společný cíl. Vytvářet zázemí nejen pro volnočasové aktivity všeho druhu, ale i pro setkávání mezi sousedy. Praha 14 je už ze své podstaty roztříštěná. Snoubí v sobě starou zástavbu takřka venkovského typu, což je případ Kyjí, s panelákovými sídlišti na Černém Mostě nebo na Lehovci. Komunitní centra jsou takovými spojujícími ostrůvky,“ říká radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09). Nejmladším centrem je to lehovecké. Funguje od loňského září a postupně si do něj hledá cestu více a více místních lidí. Na jeho provoz i výstavbu – vzniklo rekonstrukcí nebytového prostoru jednoho z místních panelových domů – získala městská část finance z evropských fondů. Nabízí různé workshopy, výtvarné dílny, přednášky i kurzy. Podrobné informace lidé najdou na webu www.praha14.cz (sekce Život v Praze 14, stránka Komunitní centrum Kardašovská). „KC Kardašovská má nyní krásné nové logo, do jehož tvorby se zapojili přímo lidé navštěvující centrum. Brzy, v průběhu nadcházejících týdnů, bude zdobit už přímo i fasádu budovy,“ říká koordinátorka projektu Dita Lamačová.

KAFE NA DŘEVO Netradiční prostředí pro komunitní setkávání nabízí kavárna Kafe na dřevo v hostavickém parku v ulici Pilská. Městská část zde kavárnu nechala postavit podle projektu architekta Davida Damašky, který na konci roku 2016 získal cenu hlavního města Prahy v soutěži Český energetický a ekologický projekt, stavba, inovace roku. Otevřeno je od loňského jara. Provozovatelem kavárny je nezisková organizace BATERKA kafe, která přednostně zaměstnává pečující osoby – například rodiče starající se o dítě s postižením. „Naším cílem je vytvořit jedinečnou a dlouhodobou platformu kavárny a komunitního centra, která se stane místem setkávání nejen místních obyvatel, ale také zaměstnavatelem pečujících osob, a to za udržení vysoké kvality gastronomických služeb,“ uvádějí na stránkách provozovatelky Lenka Bártová a Tereza Kahovcová. Ke kavárně neodmyslitelně patří i pořádání různých komunitních akcí – naposledy se tu takto lidé sešli na konci března u příležitosti work- shopu zaměřeného na výrobu originální velikonočních dekorací.

STAVÍ SE V HLOUBĚTÍNĚ I NA JAHODNICI Jak ve Čtrnáctce pravidelně informujeme, další komunitní centra se připravují nebo už přímo staví. Po několikaletých komplikacích spojených s pozemkem se na konci loňského roku začalo s výstavbou komunitního centra Hloubětínská 55. Roste na volné ploše u památkově chráněného kostela sv. Jiří, zahrad Hloubětínského zámečku a Křižovnického dvora. Hotovo by mělo být letos. Vedle toho se v tomto roce, pravděpodobně na podzim, začne i se zatím posledním připravovaným počinem tohoto typu – stavbou komunitního centra v ulici Baštýřská na Jahodnici. Vzniknout má v nové budově, která nahradí současnou starou přístavbu vedle vilky v parku Československých legionářů.

Text převzat z měsíčníku městské části Praha 14 „Čtrnáctka“