Vybíralka 25: vrcholí přípravy na první proměny

17. 5. 2018

 

Projekt Vybíralka 25, který je takzvaným „pilotem“ pro budoucí plán revitalizace pražských sídlišť, pokročil do další fáze. Po letech veřejných plánovacích setkání, která ve spolupráci s městskou části vedl Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha), nyní vrcholí přípravy na konkrétní úpravy veřejného prostoru.

Výsledkem plánování, do kterého se v letech 2016 a 2017 zapojily stovky obyvatel vnitrobloku Vybíralova a jeho nejbližšího okolí, je tzv. Plán revitalizace, který je ke stáhnutí na www.vybiralka25.cz.

Sídliště 21. století

„Je to dokument, který je souborem 42 větších či menších investic, jež by měly postupně z Vybíralky vytvořit sídliště 21. století s upraveným, bezpečným a pohodlným veřejným prostorem,“ vysvětluje radní Mgr. Irena Kolmanová (TOP 09). Samozřejmostí je také navýšení parkovacích kapacit (o cca 100 parkovacích míst). „Ovšem s tím, že se auta z chodníků a trávníků přesunou na pohodlné a bezpečné parkovací plochy,“ říká starosta Prahy 14 Mgr. Radek Vondra (TOP 09). A dodává: „Řidiči budou mít více prostoru pro legální zaparkování. Prostor sídliště se tak stane příjemnějším a přehlednějším.“ Dále lokalitu čekají rekonstrukce hřišť, úprava odtoku povrchové vody (kvůli zaplavování některých sklepů) a celkové zvelebení ekosystému sídliště. Počítá se s úpravou stávající zeleně a s jejím postupným doplňováním. „Měly by přibýt až stovky nových stromů a prvky hospodaření s dešťovou vodou, díky kterým by se mělo výrazně zlepšit mikroklima v oblasti, tj. snížení prašnosti a snížení teploty v horkých letních měsících,“ říká architekt Martin Špičák z IPR Praha, jeden z autorů návrhu.

Co se děje teď a na co se můžeme těšit?

V současnosti jsou v plném proudu přípravy na dvě největší akce z celého Plánu revitalizace – na rekonstrukci okolí školy a hřiště Jahoda a celkovou revitalizaci silnic a parkovišť. V dubnu 2018 byla dokončena projektová dokumentace na rekonstrukci okolí školy, části jejího vnitrobloku, hřiště Jahoda a okolních chodníků a na úpravu trávníků. „Nyní nás čeká stavební řízení, které bude otázkou několika měsíců. Se samotnou rekonstrukcí by se mělo začít v průběhu příštího roku, a to v závislosti na podání žádosti o podporu z tzv. dešťovky, dotačního titulu Ministerstva životního prostředí,“ doplňuje místostarostka Mgr. Ing. Lucie Svobodová, která má na starosti zajišťování potřebné dokumentace a financování celé akce.

TSK opraví v rámci revitalizace silnice i chodníky

Další akcí, kterou teď připravuje Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK), je zmíněná rekonstrukce ulic, silnic a parkovišť. Jedná se o největší investiční akci z celého Plánu revitalizace. Změní se zejména povrchy (například se počítá s novou, kvalitnější dlažbou), doplní zeleň okolo cestní sítě a přibydou parkovací místa. Celková cena rekonstrukce komunikací a jejich okolí se odhaduje na 180 milionů korun. Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se s rekonstrukcí začít do dvou let. Další (již podstatně menší) navazující projekty si můžete prohlédnout na http://www.vybiralka25.cz/ke-stazeni/, kde najdete celý Plán revitalizace.

Tento text byl převzat z měsíčníku Městské části Praha 14 „Čtrnáctka“.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme