Velká voda na Rokytce stále představuje riziko pro Prahu 14 i další městské části

20. 7. 2016

Starostové deseti pražských městských částí a města Říčan podepsali koncem června memorandum o vzájemné spolupráci ohledně protipovodňových opatření na vodním toku Rokytka. Do této iniciativy se aktivně zapojila i Praha 14.

 „Dlouhodobou a úzkou spolupráci na řešení společné protipovodňové ochrany po celé délce Rokytky vnímáme jako velmi žádoucí. Stejně jako ostatní zapojené samosprávy i my soudíme, že zejména povodně v roce 2013 odhalily řadu nedostatků, jimiž je nutné se zabývat,“ říká starosta Prahy 14 Bc. Radek Vondra (TOP 09).

V Říčanech, kde bylo memorandum podepsáno všemi zúčastněnými stranami, starostové představili poradci ministra životního prostředí Petru Kalašovi projekty, pro které je v následujících letech nutné zajistit finanční podporu. Jde především o vytvoření rozlivových zón, suchých poldrů a úprav ve volné krajině jako je výsadba mezí, remízků a tvorba malých vodních ploch.

Odborníci nyní navrhují několik suchých poldrů, které by dokázaly zastavit až padesátiletou povodeň. Jeden z nich by se mohl nacházet mezi městem Říčany a městskou částí Kolovraty na Říčanském potoce. Další mezi Nedvězím a Královicemi. Navrhuje se také výstavba nových rybníků a nádrží na Rokytce.

Starostové rovněž považují za zásadní zlepšit informovanost, a to jak informovanost všech zúčastněných subjektů v dobách povodní, tak informovanost právě o připravovaných či diskutovaných projektech týkajících se konkrétních protipovodňových opatření. „Zejména v horní části toku Rokytky zároveň upozorňujeme na absenci automatizovaných systémů, které by vyhodnocovaly relevantní vstupní parametry a předávaly včasné informace kompetentním orgánům,“ uvádí starosta Vondra (TOP 09).

Co se území Prahy 14 týká, pro příští rok se již s realizací dílčích protipovodňových opatření počítá. „Má být rozšířeno koryto Rokytky od můstku v ulici Za Rokytkou po ulici Broumarská, čímž se zvýší, respektive zoptimalizuje průtočná kapacita. Zároveň se tímto způsobem sníží riziko, že voda při vzestupu hladiny vyteče z koryta,“ doplňuje starosta Vondra (TOP 09).

Investorem akce, která se začala připravovat už po povodni 2013, je hlavní město Praha. To letos zajišťuje také instalaci limnigrafické stanice pod Kyjským rybníkem, která by měla začít sloužit od začátku letních prázdnin. Stanice bude automaticky předávat informace o stavu hladiny a průtoku správci toku a povodí.

Povodně v roce 2013 v Praze 14 způsobily škody na nemovitostech i movitém majetku. Celkem bylo zatopeno 15 domů, z toho v 6 domech byly poškozeny i obytné místnosti (v ostatních případech jen sklepní prostory). Škoda na movitých věcech nebyla vyčíslena, na nemovitostech činila cca 600 tisíc korun. Co se majetku městské části týká, povodeň poničila místní komunikace, škoda se vyšplhala ke 246 tisícům korun.

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme